Fatah en Hamas praten over premier overgangsregering

Het centraal comité van de Palestijnse beweging Fatah heeft Salam Fayyad zaterdagavond in Ramallah gekozen als kandidaat voor de post van premier van de overgangsregering. Dat meldde een lid van het centraal comité dat anoniem wenste te blijven, zondag volgens MetroTime.be. Hamas, dat aan de macht is in Gaza, verwerpt de kandidatuur van Fayyad.

Fayyad, een onafhankelijke econoom die het vertrouwen van de internationale gemeenschap geniet, is momenteel premier van de Palestijnse Autoriteit. Fatah en het rivaliserende Hamas zullen dinsdag in de Egyptische hoofdstad Kaïro discussiëren over de vorming van de volgende inter-Palestijnse regering.

Fatah en Hamas sloten eind april een akkoord over de vorming van een regering die samengesteld is uit onafhankelijke personen, in afwachting van de verkiezingen over een jaar, na meer dan vier jaar onenigheid.

Hamas heeft de kandidatuur van Fayyad intussen al verworpen, zo meldde een woordvoerder van Hamas in Gaza zondag. “Het aanduiden van Salam Fayyad door het centraal comité van Fatah is slechts een nominatie van Fatah. Iedere regeringsleider moet met eenstemmigheid gekozen worden, en uiteraard niet door één van beide partijen”, luidde het.

Palestina

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.