Corruptie staat centraal bij referendum

Marokko beslist vandaag over een langverwachte herziening van de grondwet. Als de hervormingen worden aangenomen, verliest koning Mohammed een deel van zijn politieke macht en wordt de rol van het parlement versterkt. Marokko wil zo na maanden van demonstraties democratische hervormingen doorvoeren. Protestgroepen roepen op tot een boycot van het referendum.

Ook gisteren, een dag voor de stembusgang, trokken demonstraties nog naar het parlementsgebouw in Rabat. Het zijn maar kleine protesten. Als een paar mensen met een spandoek het verkeer tegenhouden, dreigt de politie met ingrijpen. Maar de politiemannen trekken zich weer terug als ze de cameraploeg van de NOS ontdekken.

Op billboards en gevelvullende vlaggen wordt eigenlijk alleen maar opgeroepen om ‘ja’ te stemmen bij het referendum. Tegengeluiden zijn er ook wel, zij het niet onmiddellijk zichtbaar. “We nemen hoe dan ook een stap in de richting van een transparanter Marokko”, vindt hoofdredacteur Youssef Jalil van het politieke tijdschrift Awal. “Na het referendum moeten we verder gaan met echte hervormingen die invloed hebben op alle niveaus van het dagelijks leven.”

Als grootste probleem van zijn land noemt Jalil de corruptie. “Iedereen die geld vraagt voor een dienstverlening waar burgers gewoon recht op hebben, moet worden aangepakt

Meer is hier verder te lezen.

Protesten Marokko

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.