‘Wilders zal een toontje lager moeten zingen’

De terreuraanslag in Noorwegen zal haar weerslag hebben op de PVV. Wilders zal een toontje lager moeten zingen, meent historicus Dirk-Jan van Baar.

Afgelopen vrijdag (zwarte vrijdag) heeft zich in en rond Oslo een dubbele aanslag voorgedaan op het hart van de Noorse en eigenlijk ook de Europese sociaal-democratie.

Je kunt de daad toeschrijven aan een gestoorde gek, een ‘lone wolf’. Maar Anders Behring Breivik was intelligent genoeg om klassieken als Mill, Orwell en Machiavelli te lezen, op internet en in politieke clubjes actief te zijn, en een agrarische onderneming te beginnen die hem in staat stelde zonder verdenking honderden kilo’s kunstmest aan te schaffen om een bom in elkaar te zetten.

De verschrikkelijke aanslagen van vrijdag kunnen niet anders dan politiek worden geduid. Want de sociaal-democraten, onder wie de Noorse premier Stoltenberg (die overleefde), waren het doelwit van deze als ‘rechts-extremist’ omschreven man. De omschrijving klopt, want hij pleegde geweld vanuit onmiskenbaar politiek-rechtse motieven

Meer is hier verder te lezen.

Noorwegen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.