‘Syrisch regime wil chaos creëren’

President Assad wil de Syriërs doen geloven dat alleen hij hen kan behoeden voor jihadisme en burgeroorlog.

Sinds een Tunesische straatverkoper, Mohammad Bouazizi, publiekelijk zelfmoord pleegde, staat de Arabische wereld in brand. Ruim vier maanden geleden kwamen ook Syriërs in opstand. In Syrië zouden twee factoren een democratische toekomst van het land in de weg kunnen staan: sektarische spanningen en het optreden van jihadistische groepen.

Het voortbestaan van het regime is gebouwd op de angst voor deze gevaren. Martin Janssen gaat een heel eind mee in die logica. Hij lijkt zich neer te leggen bij de onmogelijkheid van een democratisch Syrië waarbinnen de rechten voor minderheden, secularisme en geloof zijn gewaarborgd.

De verschillende opstanden in de Arabische wereld komen voort uit de eis voor meer sociale, economische en politieke gelijkheid. De eis is hetzelfde in elk Arabisch land. Ook bediende de oppositie zich aanvankelijk overal van dezelfde strategie: vreedzaam protest om autoritaire regeringen onder druk te zetten.

Het verloop van de protesten verschilde vervolgens van land tot land. Dit hing samen met de karakteristieken van die landen: in Egypte speelt het leger een grote rol in de staat, Jemen heeft een sterke stammenstructuur, en Marokko heeft een koning die tegelijkertijd ook de nationale religieuze leider is. In Egypte heeft het leger president Mubarak afgezet toen hij een liability werd, in Jemen versplinterde de oppositie en verviel de opstand in chaos, en in Marokko… daar willen ze eigenlijk de koning helemaal niet weg hebben.

In Syrië zijn er verschillende sekten. De meerderheid van de bevolking, ongeveer 80 procent, is soennitisch moslim

Meer is hier verder te lezen.

Syrië

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.