Het leven van Samira Bensaid na het Songfestival

Marokko debuuteerde in 1980 op het songfestival. Het zou bij die ene keer blijven. Zangeres Samira Bensaid was toen nog een jonge zangeres, maar door de jaren heen is ze gegroeid tot een Arabische diva en een gereputeerde artieste.

Samira Bensaid werd geboren in Rabat op 10 januari 1957. Al in 1966 begon ze met optreden. Haar TV debuut kwam er op ‘Mawaheb’, de Marokaanse Koninklijke televisie. Hierdoor werd ze al snel populair en dankzij de steun van haar familie en belangrijke Marokkaanse producers kon ze haar carrière opbouwen. Al gauw werd ze een belangrijke naam in de Marokkaanse muziekindustrie en de hits volgden elkaar in snel tempo op.

Toen Marokko in 1980 besloot deel te nemen aan het Songfestival, ging de eer om als eerste haar land te vertegenwoordigen naar Samira, die op dat moment een van de populairste zangeressen was. Haar lied, ‘Bitakat hob’, wat zoveel wil zeggen als liefdeskaart, was een boodschap van vrede. Helaas werd het internationaal niet zo gesmaakt. Enkel Italië had er 7 punten voor over. De andere jury’s negeerden de Marokkaanse bijdrage volledig. Met een eindnotering van 18de op 19 deelnemers was het niet echt een succes te noemen. Volgens geruchten zou koning Hassan II toen besloten hebben dat Marokko nooit nog mocht deelnemen aan het Songfestival. Anderen denken dat het ontbreken van een Israëlische kandidaat in 1980 een reden is dat Marokko toen wel meedeed en later niet meer. In 2008 twijfelde het land om terug te keren, maar dat zou willen zeggen dat de Marokkaanse omroep het Songfestival integraal zou moeten uitzenden. Marokko zend nu ook het festival uit, maar bij liedjes die niet stroken met de Islam omwille van te suggestieve dansjes, kleding of tekst, wordt er reclame uitgezonden. De commerciële zender 2M TV heeft nu een aanvraag gedaan om lid te worden van de EBU, met het oog op een eventuele deelname in de nabije toekomst.

Na de teleurstelling op het Songfestival trok Samira naar Egypte, het toenmalige epicentrum van Arabische kunst en muziek om van daaruit haar carrière in de Arabische wereld uit te bouwen

Meer is hier verder te lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.