‘Beledigende’ ramadanreclame Maleisië gestopt

Een Maleisische tv-zender is gestopt met het uitzenden van reclameboodschappen over de Ramadan, omdat kijkers hebben geklaagd dat ze beledigend zijn voor niet-moslims. De filmpjes zouden een stereotype beeld geven van Chinezen en hen Islamitische gebruiken opleggen, meldt dagblad Het Parool.

De drie reclames werden recentelijk uitgezonden om kijkers eraan te herinneren dat de Ramadan weer begint. De bevolking van Maleisië bestaat voor twee derde uit moslims, die sinds maandag tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten.

In een dertig seconden durend filmpje is een Chinees meisje te zien dat eet, terwijl moslims toekijken. In een andere draagt het meisje een mouwloze blouse en in de laatste schreeuwt ze naar de eigenaar van een kraam. De filmpjes worden gevolgd door boodschappen die erop aandringen de Ramadan te respecteren door niet in het openbaar te eten, bedekkende kleding te dragen en niet luidruchtig te zijn.

Kijkers, waaronder moslims, klaagden over de reclames omdat ze een stereotype laten zien over de Chinese minderheid en omdat ze Islamitische gebruiken opleggen op niet-moslims.

De zender is gestopt met het uitzenden van de reclames en verontschuldigde zich ervoor.

Ramadan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.