11e editie van het Arab Film Festival

26

Van 7 t/m 11 september 2011 staat Rotterdam weer in het teken van het Arab Film Festival Rotterdam. Dit jaarlijkse festival wordt voor de 11e keer georganiseerd door Stichting Film in de Buurt. Tijdens deze dagen kunt u de nieuwste Arabische films en documentaires zien in Rotterdam.

Dit jaar zal er een speciale Arab Revolution competitie gehouden worden in samenwerking met Huna Amsterdam (Radio Nederland Wereldomroep). Jonge Arabische filmmakers uit de onrustige gebieden kunnen hun films over de revolutie insturen. De beste korte film over de Arabische revolutie zal worden vertoond tijdens de 11e editie van het Arab Film Festival Rotterdam.

Daarnaast zijn er ongeveer 40 recente Arabische films geselecteerd die meedoen aan de jaarlijkse Havik competitie. De winnaars ontvangen een Gouden of Zilveren Havik of gaan naar huis met een waardecertificaat voor hun bijdrage.

De revoluties in de Arabische wereld tegen de totalitaire regimes treffen sinds januari 2011 veel landen. Er zijn in de wereld veel zorgen en vragen over de revoluties, die met veel geweld gepaard gaan. In sommige landen lijkt geen einde te komen aan de bloederige strijd en in de landen waar het regime gevallen is heerst veel onzekerheid en onrust.

De toekomst van deze landen is een veelbesproken onderwerp. De films die tijdens het festival vertoond worden gaan in op deze actuele vraagstukken. Na de films over de Arabische revolutie is er ruim de mogelijkheid om gezamenlijk met de filmmaker en het publiek in debat te gaan over het onderwerp.

Een preview van films en documentaires die tijdens het Arab Film Festival Rotterdam 2011 te zien zijn:

‘This is not a Pipe
Een Egyptische film door Dina Abd El-Salam. Nadia is een journaliste die erg gesteld is op traditie. Salma is een rebelse fotograaf. Samen brengen ze een dag door in de Alexandrina Bibliotheek om te werken aan een artikel, maar botsen door hun verschillende kijk op het leven. De onderdrukkende samenleving waar de meiden in leven maakt het voor de tegenpolen echter moeilijk om elkaars vijanden te blijven.

‘Mish Mush (Apricots)
Een film uit Syri door Amar Chebib. De film vertelt over Ahmad, een vastbesloten jonge Syrische dichter die het leven is Damascus en de regels van zijn traditionele samenleving maar niks vindt. Als hij opgeroepen wordt om het leger in te gaan besluit Ahmad om te vluchten. Onderweg naar Libanon ontdekt Ahmad zichzelf in een onverwachte plek, een abrikozenboomgaard.

‘Samaa
Een film uit Palestina door Fady Copty. Samaa is een getrainde danseres. Zij hoort bij de Palestijnse minderheid in Israel en wordt bij veel dansacademies afgewezen om haar Palestijnse identiteit. Haar vader staat erop dat ze een academische opleiding gaat doen en Samaa besluit daarom psychologie te studeren aan de Universiteit van Haifa. Haar passie voor dans verdwijnt echter niet en ze probeert manieren te vinden om haar jeugddroom om professioneel danseres te worden werkelijkheid te maken.

‘Richard III An Arab VIP
Een documentaire uit Koeweit door Tim Langford en Shakir Abal. De film volgt een filmcrew tijdens de tour van een Arabische productie van het gelijknamige Shakespeare stuk Richard III. Van de oefenfase in Koeweit tot de geladen sfeer van de Amerikaanse premi re in het Kennedy Center in Washington D.C. en weer terug naar de Arabische Golf. Wij zien hoe zij leven geven aan het stuk en aan hun karakters en hoe dit zich steeds meer begint te vormen door de onrusten en politieke problemen die zich in de omgeving afspelen.

De films spelen in LantarenVenster. De kosten zijn 7,50 per voorstelling, reservering of aankoop via LantarenVenster.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.