VN: onteigeningen Palestijnen onacceptabel

De Verenigde Staten zijn ”diep teleurgesteld” over het Israëlische besluit om een Joodse nederzetting in Oost-Jeruzalem verder uit te breiden. Dit heeft de regering in Washington laten weten.

Israël had eerder op de dag het groene licht gegeven voor de bouw van 1100 nieuwe woningen voor de nederzetting Gilo. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is het besluit ”contraproductief”.

Ook Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken wil dat het Israëlische besluit wordt teruggedraaid. ”Ik betreur dit besluit van de Israëlische regering. Het is contraproductief voor het vredesproces in het Midden-Oosten”, aldus de VVD-minister volgens PowNed.

De illegale Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied zijn een van de belangrijkste obstakels voor het vredesproces.

Naast de bouw van woningen voor kolonisten vormt ook het vernielen van bezittingen van Palestijnen een groot obstakel voor vredesonderhandelingen. Een team van drie VN-experts gaf dinsdag een verklaring uit, waarin staat dat in de eerste zes maanden van 2011 al zeker 387 gebouwen van Palestijnen zijn vernield in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. Daardoor werden zeker 1500 mensen gedupeerd.

Meer dan 700 personen werden gedwongen tot een verhuizing. Dat zijn er meer dan in heel 2010. ,,De impact en de discriminerende aard van deze vernielingen en onteigeningen is totaal onacceptabel”, aldus de VN-rapporteurs in dagblad DePers. Zij wijzen er verder op dat tientallen waterreservoirs en -putten zijn vernield in gebieden waar veel Palestijnen wonen. Tienduizenden mensen zijn hierdoor gedupeerd.

Ongeveer 312.000 kolonisten wonen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Nog eens circa een kwart miljoen kolonisten woont in Arabisch Oost-Jeruzalem.

Palestina

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.