Verdeel-en-heers brak Saleh uiteindelijk op

Ali Abdullah Saleh is behoorlijk uitgekookt. Zijn gewiekstheid hielp hem tientallen jaren in het zadel te blijven, maar kon niet verhinderen dat hij na maanden van protest tegen zijn bewind woensdag in de Saudische hoofdstad Riyad toch instemde met een machtsoverdracht.

Zelfs de ceremonie in Riyad liet Saleh niet voorbijgaan zonder de mogelijkheid aan te grijpen zijn critici verbaal om de oren te slaan. Velen van hen waren aanwezig in het paleis van de Saudische koning Abdullah. “Het kost ons jaren om weer op te bouwen wat tijdens de crisis is vernietigd”, zei hij tegen zijn gehoor. Gekleed in een donker maatpak en een zilverkleurige stropdas sprak Saleh van een ‘grote samenzwering’ en een ‘staatsgreep’.

Desondanks zei hij bereid te zijn volledig samen te werken met de eenheidsregering die volgens het akkoord gevormd moet worden. Dat hij in het akkoord liet opnemen dat hij niet wordt vervolgd voor eventuele misdaden die hij tijdens zijn jarenlange bewind beging, en dat dat waarschijnlijk de enige reden is dat hij met het voorstel instemde, tekent hoe geslepen Saleh is.

Toen de hoogste Amerikaanse bevelhebber in het Midden-Oosten in 2010 in Jemen was voor een bespreking

Het gehele artikel is hier verder te lezen.

Jemen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.