Winst islamitische partijen in Egypte

Islamitische partijen hebben in de eerste ronde van de Egyptische parlementsverkiezingen meer dan 60 procent van de stemmen gekregen. De partij van de Moslimbroederschap kreeg 36,6 procent van de stemmen en de Nour-partij, een conservatievere islamitische beweging, 24,4 procent.

De eerste resultaten, gistermiddag door de kiesraad bekendgemaakt, geven slechts een indicatie van hoe het nieuwe parlement eruit zal gaan zien. Er zijn nog twee verkiezingsronden te gaan, maar naar het zich laat aanzien krijgen islamitische partijen de meerderheid in het parlement, meldt het AP volgens het NRC Handelsblad.

Het nieuwe parlement krijgt in theorie de taak honderd mensen te selecteren die gezamenlijk een nieuwe grondwet moeten opstellen. De Opperste Militaire Raad heeft echter al gezegd tachtig van die leden te willen aanstellen. De generaals hebben ook aangegeven dat het parlement geen zeggenschap heeft in de benoeming van een nieuwe regering.

Eind januari zal de samenstelling van het nieuwe parlement pas bekend worden.

Egypte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.