Eindrace Egypte tussen Moslimbroeder en luchtmachtgeneraal

De presidentsverkiezingen in Egypte lijken uit te lopen op een ‘finale’ waarbij de kandidaat van de Moslim Broederschap, Mohammed Mursi, het opneemt tegen Ahmed Shafiq. Shafiq wordt gezien als een soort kloon van Hosni Mubarak en als een favoriet van de militaire junta.

Luchtmachtgeneraal Shafiq (70) geniet vooral bekendheid door zijn korte premierschap begin vorig jaar onder president Hosni Mubarak, ook een luchtmachtgeneraal. Dat was vlak voor Mubaraks bijna 30 jaar oude regime ineenstortte.

De 60-jarige Mursi, die lid is van de Moslim Broederschap, heeft voor hervormers, christenen, seculieren en ex-gedienden van Mubarak angstige redevoeringen gehouden. Die werden onderbroken voor korancitaten en gebeden, waarin hij onder meer islamitische wetgeving als onderdeel van de ‘renaissance’ aanbeveelt. Shafiq zal graag aan die redevoeringen herinneren in de komende campagne.

Veel Egyptenaren kampen sinds de revolutie vooral met de dramatische economische neergang en met toenemende onveiligheid. Bron/ lees verder: AD, de Stentor)

Egypte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.