Reizen met geld? Meld bedragen van € 10.000 of meer!

Bent u van plan om binnenkort naar Marokko te reizen met contant geld of waardepapieren ter waarde van € 10.000 of meer? Dan bent u verplicht dit te melden bij de Douane op Schiphol. Dat geldt ook voor een soortgelijk bedrag in andere valuta of in waardepapieren. De meldplicht geldt niet alleen voor reizigers die de EU verlaten, maar ook als u de EU binnenkomt of op doorreis bent binnen de EU. Maar hoe gaat het melden nu precies?

1 – Controleer voorafgaand aan de reis wat de totale waarde is van het contant geld en/of waardepapieren waarmee u op reis gaat. Is dat € 10.000 of meer? Dan bent u bij vertrek verplicht dit te melden bij de Douane. De meldplicht geldt namelijk voor het totaalbedrag dat u bij zich heeft. Het maakt niet uit of u zelf eigenaar van het geld bent of niet. Als u geld van anderen meeneemt, is het voor u dus van belang om te weten hoeveel u precies mee krijgt.

2 – Zoek een Douanekantoor op. Op Schiphol bevinden de Douanekantoren zich voor en na de paspoortcontrole (bij vertrekhal 3).

3 – Vul het aangifteformulier in. Dit is beschikbaar in vier taalversies: Nederlands, Engels, Duits en Frans. Het aangifteformulier is hier te downloaden (Nederlandse versie). U kunt het formulier dus al voorafgaand aan uw reis invullen. Handig voor reizigers die het liever thuis op hun gemak invullen, eventueel met hulp van uw kinderen of een kennis.

4 – U ontvangt een bewijs van aangifte. Als u het aangifteformulier heeft ingevuld, controleert de Douane de melding en ontvangt u een bewijs van aangifte. Daarmee kunt u in andere landen en gebieden aantonen dat u aangifte heeft gedaan in Nederland.

Wat gebeurt er als u het niet meldt?
Reizigers die besluiten geen aangifte te doen, riskeren een boete en het missen van de vlucht. Als bij een geldcontrole blijkt dat u toch met 10.000 euro of meer reist, dan wordt er een proces-verbaal opgemaakt en kunt u een boete krijgen. Lees hier alle informatie.

4 REACTIES

  1. Mijn advies is: Verdeel het geld en neem maximaal per persoon € 9.900,-. Dit hoef je dan niet te melden. 3 personen kun je dan bijvoorbeeld € 29,700,- meenemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.