Gaan grappen Gerard Joling te ver?

De Nederlandse presentator Gerard Joling heeft op oudejaarsavond een aantal flauwe en misschien wel racistische grappen gemaakt over een Marokkaanse deelnemer aan het SBS6-programma Sterren dansen op het ijs. Tenminste, dat schrijft de Vlaamse website DeWereldMorgen.be. De redactie van de website vindt het opmerkelijk dat de bewuste aflevering van Sterren dansen op het ijs van 31 december nog nauwelijks reacties heeft gekregen.

Een van de deelnemers van het programma is de Nederlandse acteur van Marokkaanse origine, Mimoun Ouled Radi, geboren en getogen in Amsterdam.

Voorafgaand aan zijn schaatskuur begint presentatrice Tess Milne er op los te hakken: “Schaatsen zit Nederlanders in het bloed, dat weten we allemaal. Als je ouders dat bloed niet hebben, dan kan dat nog best lastig zijn, zeker als zij geboren zijn in een land waar meestal niet zoveel ijs ligt. Gelukkig voor Mimoun hebben we voor mensen die bij nul beginnen een hele professionele trainingsmethode”.

Later, in het introductiefilmpje, gaat ze verder: “Ik heb je een tijdje zien schaatsen, en ik heb nog nooit een Marokkaan zó goed op het ijs gezien”.

Na de presentatrice gaat haar collega-presentator Gerard Joling nog een stapje verder met een ‘intelligente grap’: “Wat leuk dat we eindelijk eens een Marokkaan hebben in Nederland die ons wat komt bréngen. Wat vind je daar zelf van?”.

Ouled Radi kijkt verbouwereerd rond en repliceert dan gevat: “Ik geef je straks je portemonnee terug”. Het publiek gaat plat. Tussen het applaus door roept hij nog verdedigend: “Ik ben gewoon in Nederland geboren, mensen”.

Maar Gerard Joling was nog niet klaar met Mimoun Ouled Radi: “Maar ik moet je zeggen, het is ook voor de eerste keer dat wij in deze show een Marokkaanse jongen zien, ik heb ze alleen maar op kamelen gezien”.

Bekijk het filmpje en oordeel zelf:

Een van de bloggers van DeWereldMorgen.be schreef al een brief naar SBS6 over het incident, met als titel: Racistische opmerking zanger Gerard Joling over Marokkanen.

31 REACTIES

 1. Het programma, de deelnemers en de presentatoren zijn afgestemd op een bepaald publiek. Zulke slechte opmerkingen horen daar bij. Er gebeuren ergere dingen in het leven. Mimoun heeft zijn zakken gevuld en heeft die nacht gewoon goed geslapen, voor mij iig geen reden om er minder om te slapen.

 2. Tja, wat wil je horen als je zo dom bent als Mimoun. Als je je eer verkoopt aan homos als Joling kun je toch niet verwachten dat je gerespecteerd wordt.

  Mimoun, alhoewel hij deze naam niet verdient, geeft zelf aan dat hij eigenlijk geen marokkaan is omdat hij in nederland is geboren en min of meer afstand neem van zijn origine.

 3. Ik snap ook niet waarom hij aan dit programma mee heeft gedaan. Ja, maar dit viel van hem te verwachten. Net als toen hij destijds tijdens de Ramadan meedeed met het dansen. Ook zoiets raars!

 4. Als je je hier nog druk over maakt dan weet ik het ook niet meer. Wel geestig: “eindelijk een Marokkaan die ons wat komt brengen”. Daar vraag je natuurlijk zelf ook om en het is Gerard Joling maar. Marokkaans zand erover.

 5. Nou, ik denk dat als er een ‘joods’ grapje gemaakt werd, er gelijk in Nederland anti-semiet wordt geschreeuwd. En nu valt het wel reuze mee he?!

 6. Een grap gaat niet te ver als duidelijk is dat het een grap is. Ook een provocerend grapje moet kunnen. Neemt niet weg dat als je toch een provocerend grapje moet maken dit wel een behoorlijk onbeschaafd en laag bij de gronds mopje is. Ik denk dat er overigens maar weinig mensen echt om hebben gelachen, dus Joling zet zichzelf een beetje voor lul. Respect voor Mimoun dat hij het grapje gewoon incasseert, daarmee laat hij zien dat hij er boven staat. Ikzelf had toch echt anders gereageerd.

 7. @nu wel 100%pvv
  Gast, doe even normaal. Ik heb het sinds een paar jaar gehad met mensen die PVV stemmen maar ik loop ook niet te roepen dat alle mensen met een ondergemiddeld-iq gecastreerd moeten worden om meer tokkies te voorkomen.

  @Abdelhamid
  Dat “homo’s als Joling” getuigt misschien nog wel minder van respect jegens homo’s dan de slechte grap die Joling hier probeert te maken.

 8. @nu wel 100%pvv

  Tja ze zeggen vaak “marokanen zijn geen criminelen maar vaak zijn criminelen wel marokaans ” gaat denk ik ook op voor jouw h8ter.. “de pvv is niet racistisch maar het is wel opvallend dat veel racisten zich verbonden voelen met de pvv”

  droom je al van de wederopstanding dat je zonder problemen moslims mag doodschieten ? want zo zie ik je er wel voor aan namelijk..

 9. Wist je dat @nu wel 100%pvv dat ook het Nederlands recht geld op het internet. Jouw opmerkingen zijn van der mate erg, dat ieder die zich voelt aangesproken door jouw woorden, jou kan gedagen voor de rechtbank ? Want je vind je wel zo slim maar je ip adres is gelogged.

 10. “Grappig bedoelt”, “bepaald soort publiek” en wat voor een excuses je ook kunt bedenken. Het is racisme en draagt bij én verstevigt de latente vreemdelingenangst die zowel institutioneel als publiek keer op keer boven komt drijven.

  Dat gekanker op de “niet-Nederlander” ben ik spuugzat en al helemaal als het als grapje is. Want dan mag het ineens, oh oh want we zijn zo tolerant en vooruitstrevend. Maar ondertussen moet iedereen in de pas en pas blaffen als het baasje zegt “blaf maar”.

  En de tokkies geven af op de buitenlanders en de buitenlanders proberen het allemaal weer goed te maken met maatschappelijke organisaties, lokale helden, topsporters en uitblinkers. “We doen het echt wel goed hoor meester”. En de rest lacht in zijn vuistje om het plebs.

 11. Vragen ter verduidelijking kom ik graag tegemoet. Ik zal schielijk toegeven dat het even impulsief kwam zoals het kwam. Desondanks lijkt me de strekking c.q. samenhang volstrekt helder.

 12. De eerste opmerking van Joling ‘oke’ en de counter van Mimoun was leuk en sterk. Daarna gaat Joling eigenlijk te lang door. Ik denk wel dat dit een fase is waar men even doorheen moet. Het is nu nog spannend en nieuw als iemand (die eruit ziet als stereotype Marokkaan) meedoet aan een live show. Doet hij 3x mee dan is het allemaal normaal.

  Niet 100% netjes van Joling, maja. Komt goed!

 13. Ach, het was een slecht grapje, laten we het daar over eens zijn. Ik vind de verontwaardiging nogal meevallen. En wat Jane Austen zegt: “als dit over een Jood was gezegd”…dan waren er óók boze reacties geweest, net als nu. Maar ja, grappen maken over een volk dat ooit systematisch vergast is, blijft heikel.

  Iedere etnische afkomst heeft zijn eigen plaats in de geschiedenis. De Hollanders als ex- slavenhandelaren, de Joden als Nazi-slachtoffers, de Zuid-Europeanen als luiwammesen en de huidige jonge Marokkanen als probleemschoppers. Clichébeelden, met een kern van waarheid.
  Dan is het veiliger om over een recent maatschappelijk probleem iets ‘lolligs’ te zeggen. (de hoge criminaliteitscijfers onder jonge Marokkanen). Mimoun’s reactie was trouwens leuker dan de grap van Joling.

 14. Die Gerard maakt al jarenlang tenenkrommende slechte grappen tegen elk persoon (voornamelijk nederlanders) die als discriminerend beschouwd kunnen worden, maar nu hij zijn pijl richt op een Marokkaan gaat iedereen weer met de vuist de lucht in.

  Stel je niet zo aan stelletje droeftoeters!

 15. Wat nico zegt,
  Geen slachtoffer spelen, meelachen ( of niet, grap was niet eens zo leuk) en weer doorgaan. Er zijn wel ergere zaken om je druk over te maken.

 16. Ik ben het ook zat. Moslimgajes moet aangepakt worden, en teruggeschopt worden naar hun Rif-apenland.

  De tijd is rijp om ons land en cultuur terug te eisen.

 17. Waarom maakt afkomst uit als je aan deze show meedoet? Waarom wordt er niet tijdens studiosport continu gesproken over de Marokkaanse talenten in de eredivisie? Waarom wil men vaak het negatieve naar boven halen en het positieve onderbelichten? waarom staat men er niet bij stil dat 90% van de mannelijke BNers homo is en waarom vraagt men zich niet af waarom er ook hetero’s aan een show meedoen?

 18. Beste mensen,

  Mimoun pakte het keurig op, chapeau!

  De openingszin: schaatsen zit Nederlanders in het bloed(dat weten we allemaal)en als je ouders dat niet hebben, kan dat best lastig zijn. Wow, wat een(denigrerende) uitsmijter waar blondie voor moet opdraaien. Joling laat ik ff links liggen, ga ik niet eens op in.

  Hardlopenzit bij lichtgetinte/donkere mensen in het bloed. Wat ben ik toch trots op mensen als Churandy Martina en Lorna Kiplagat die Nederland op de kaart zetten waar géén ÉÉN witte Nederlander zelfs maar in de buurt komt van deze toppers. Zonder Churandy Martina hadden we de 200M op onze buik kunnen schrijven. Hij rende mee met Mister(legend) Bolt himself. Om maar te zwijgen over voormalige kampioenen als Nelli Cooman die de Nederlandse vlag zéér VAAK TROTS heeft laten wapperen over de hele wereld.

  Het zit m allemaal in het BLOED!

  Salam

 19. je bent een onbeschaafde en onwetend mens.

  NL steund islam het is een handel tegelijkertijd tegen de islam. islam is maar een geloof.
  islam word gebruikt als politique. belangen .
  wat verwacht je van een marokaan?? allemaal advocaten?? dat kan niet voor ieder mensen het leven bestaat van 2 kanten slecht en goed.
  uiteindelijk draait alles om macht ik zou zeggen zet die tv uit tv is niet de realiteit ga lekker over jezelf denken want als je een denker was had je die woorden nooit gezegd. k ben een marokaan ik ben niet gelovigen ik ben juist tegen geloof ik ben tegen kolonialisme van de arab in marokko want de berbers zijn de oorspronkelijk bewoners van noord afrika zegt NL hier wat over??? zou paul en witteman een keer mij uitnodigen neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee WORD WAKKER DOM ASS

 20. Nederland is misschien wel het meest tolerante land ter wereld!
  Dat na zoveel jaar ellende de meeste mensen Marokkanen zat zijn,
  is niet zo vreemd!
  Lees je ooit iets over onze lieve Aziatische inwoners bijvoorbeeld?
  Natuurlijk zijn er ook lieve Marokkanen, maar het grootste gedeelte
  is tuig van de richel met een kort lontje, en dat past niet in onze cultuur.
  Nederlanders zijn veel beschaafder en veel verder ontwikkeld.
  Helaas komen we inmiddels niet meer van dat gespuis af, mits we harde
  maatregelen nemen, helaas zijn Nederlanders hier niet goed in en veel te lief.
  Je mag van mij boerkas dragen, schapen in tweeën hakken op je balkon, en
  verkondigen dat alle westerlingen varkens zijn, maar doe dat dan wel vanuit je eigen zandbak, in plaats van ons mooie land kapot te maken.
  Dan pas ben je een echte moslim, je gaat toch niet wonen tussen varkens?
  Dat is haram sukkels, of is ons geld belangrijker?
  Ik ben tegen geweld en oorlog, maar van mij mag er een grote opstand komen om dit soort tuig uit ons land te verwijderen, liever nu dan morgen!
  Ik ben dat volk zo vreselijk zat………………..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.