Imazighen in de Maghreb vieren Amazigh Nieuwjaar 2963

De viering van Yennayer ofwel Amazigh Nieuwjaar 2963 is in de landen van de Maghreb op zaterdag (12 januari) begonnen.

In diverse Algerijnse steden en dorpen zijn festiviteiten hiervoor gehouden. De Hoge Commissaris voor de Amazigh (HCA) selecteert elk jaar een andere plaats voor de officiële vieringen van het land. Voor Amazigh nieuwjaar 2963, is het plaatsje Timimoun gekozen als gaststad.

Marokko kenmerkt Yennayer met een culturele en artistieke evenement in het plaatsje Tiznit. De Nieuwjaar festiviteiten, georganiseerd door de Tairi N’wakal Association, omvatten onder andere poëzie lezingen en een concert van Amazigh muziek. Ook in Rabat wordt het nieuwe jaar gevierd met allerlei festivals.

In Libië heeft de Libisch Algemeen Nationaal Congres (GNC) zaterdag de komst van het nieuwe jaar 2963 gemarkeerd met een forum over de grondwettelijke rechten van de Amazigh gemeenschap in het land. GNC voorzitter Mohamed Magarief, minister van cultuur Habib Mohammed Al-Amin en andere overheidsfunctionarissen woonden het evenement bij. In de grote steden in Libië is Berbers Nieuwjaar een officiële feestdag waarop iedereen vrij is. (Bron/ lees verder:Allafrica.com en nogmaals Allafrica.com)

Viering van Amazigh Nieuwjaar in Algerije:

23 REACTIES

 1. O Allah (swt), zegen de Imazighen waar ze ook moge zijn.

  Ondanks eeuwen van onderdrukking en bezetting door buitenlandse machten nog steeds niet gebroken. Integendeel er is zelfs een herrijzing.

  Imazighen i rebda!

 2. Beste Karim,

  Hoe wil je dat Allah swt de Imazighen zegent?
  Ze vieren notabene hen eigen nieuwjaar…
  Zowel de Arabieren als de Imazighen moeten de Hijri kalender invoeren, dan pas vragen om zegeningen.

  Dus geen 2013 en geen 2963.

  Wa salaam

 3. Kun je met enige hadith of tekst uit de Koran al Karim onderbouwen waarom men niet zijn eigen jaartelling er op na zou mogen houden.

  De Arabieren hebben de Hijri jaartelling laten varen en vieren zelfs het christelijke oud en nieuw.

  Of is het zo dat de dingen alleen haram zijn als een ander ze doet.

  Waren de Arabieren gekomen met de juiste intentie, namelijk om de islam te onderwijzen en vervolgens weer terug naar huis te gaan, dan was deze discussie niet nodig geweest.

 4. Broeder, In sha Allah zal ik meerdere hadiths voor je plaatsen, als u geduld met mij hebt. Een bekende hadith is: De Profeet (vrede zij met hem) zegt hieromtrent: “Wie een volk imiteert, behoort tot hen.”
  (Aboe Daawoed en authentiek bevonden door Sheikh al-Albaani). Dit is van toepassing op meerdere zaken, waaronder de Westerse jaartelling. Je hebt gelijk, Arabieren hebben de Hijri jaartelling laten varen en die moeten ze weer invoeren, heb ik dat niet bij mijn 1e reactie benadrukt, broeder?

  Je hebt gelijk, sommige dingen zijn inderdaad haram als andere volken ze ook doen. Daarom mogen we geen andere volkeren imiteren.

  Je opmerking over de juiste intentie is misplaatst helaas. Als je het hebt over de 1e Arabieren, dan zijn zij zeker met de juiste intentie gekomen, namelijk met Islam. Maar helaas met de jaren en na vele generaties vervaagt dit, omdat mensen de Sunnah verlaten. Maar dat heeft niks te maken met de 1e Arabieren, die wel de juiste intentie hadden.

  Die laatste zin….om weer terug naar huis te gaan. Kom op man…..

  Ik hoop dat je inziet dat ik niemand aanval, ben zelf ook Imazigh, daarom zeg ik dat zowel Arabieren als Imazighren, maar eigenlijk islamitisch land terug moet naar de Hijri.

  Wa Salaam.

 5. Ik heb geduld, onderbouw je argumenten met de woorden van Allah (swt) en/of de profeet (vzmh) en/of iemand als Buchari etc. ik ben overtuigd.

  Onze (de Amazigh) beschaving is veel ouder dan de Westerse, dus we imiteren niemand. Mocht dit feest in strijd zijn met de islam, ben ik de eerste die er afstand van zal doen.

  Ze hadden zeker naar huis moeten gaan broeder, want ze hebben op een enkeling na, alleen verderf gebracht. Leer je geschiedenis kennen.
  De Arabieren zijn sinds eeuwen een schandvlek op de mensheid en de islam. Gedreven door hebzucht en jaloezie zijn ze tot op de dag van vandaag verantwoordelijk voor veel echt veeel ellende.

 6. Salaam wa aleikoum,

  Karim heeft gelijk, wij imiteren niemand. Maar laat wel duidelijk zijn dat zodra Islam aan een volk is onderwezen, dat hier niet van afgeweken dient te worden en alles wat niet van de Islam is dient verworpen te worden. Dus stel jij hebt een bepaalde gewoonte, maar dan krijg je te horen dat dit geen Sunnah is, dan hoor jij dit te verwerpen, ook al zijn je intenties goed en ook al deed je dit voordat Islam aan je is onderwezen.

  Dus daarom, 1 kalender, 1 nieuwjaar. De islamitische.
  Broeder Karim heeft wel gelijk over de Arabieren. Alleen moet je wat duidelijker zijn, het gaat om Arabische heersers, koningen en alle politici van tegenwoordig. Het volk is weer een ander verhaal, die kan je moeilijk een schandvlek noemen. Tenslotte is de Islam bij Arabieren begonnen.

 7. @Faisel

  De islam biedt ruimte voor cultuurbehoud, Allah (swt) heeft ons niet voor niets geschapen in verchillende volkeren en stammen. Als iets binnen onze cultuur strijdig is met de islam dan moeten wij dit loslaten. Voorbeeld: uithuwelijken, niet meehelpen als man in het huishouden.

  Wat betreft de Arabieren ben ik uitermate duidelijk. Het volk is niet veel beter dan de slaafse regeringen en leiders.

  De islam is begonnen bij Sidna Adam. De eerste mens, profeet en moslim.

 8. @ Karim

  Laat ik dan ook heel duidelijk zijn. Er is een grote schandvlek op deze aarde en dat zijn de berbers ( lees: Barbaren). Drugs is jullie geloof. Jullie zussen zitten massaal in de shisha lounges of hoereren er vrolijk op los. Waar de strenge El Houceima en Nador vaders hun dochters nog enigszins in de tang hadden is dat niet meer.

  Tussen jullie onderling is er haat, Nador mag niet met Houceima en vice versa. De mooie huizen in de Rif zijn allemaal gebouwd met bloedgeld,drugsgeld. De ouders van de jongens in de drugs zijn er nog trots op ook. En als de jongens worden doodgeschoten dan waren het opeens lieverdjes.

  Halal wanneer het jullie uitkomt en Haraam wanneer het jullie uitkomt.

  Jullie bezorgen de Islam een slechte naam. Jammer dat de Arabieren jullie hebben bekeerd dan hadden jullie nog beelden aanbeden.

  Ik zou een heel boekwerk kunnen schrijven over de Barbaren maar voor nu is dit wel genoeg.

 9. @ Hanan, blijf objectief aub. Niet iedereen over een kam scheren, kben zelf ook Amazigh.

  @ Karim, wij hebben als moslims inderdaad vrijheid in cultuur. Als je bij wijze van gewend om couscous te eten, blijf het eten. Het is niet van belang. Wat betreft jaarkalender, dat is van essentieel belang. Vraag het na aan elke grote geleerde. Stel je bent gewend om je verjaardag te vieren, dit hoort zogenaamd tot de cultuur van een land. Zodra je aangeeft dat je moslim bent, moet je daar vanaf stappen, simpelweg omdat de Profeet saws dit nooit deed. Dus ook al imiteer je een volk niet, je bent wel schuldig aan bida’h. “Wees op je hoede voor vernieuwing, want iedere vernieuwing is een innovatie en iedere innovatie is een dwaling en iedere dwaling is in de hel.”

  De moeder der gelovigen, Oemm ‘ Abdoellaah ‘Aa-ishah (moge Allah tevreden met haar zijn) heeft overgeleverd dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegeningen zijn met hem) zei: “Wie iets toevoegt aan deze zaak van ons wat niet hiertoe behoort, het zal verworpen worden.” (Overgeleverd door al-Boekhaarie en Moesliem)

 10. Arabisch exportproduct nummer 1 in Marokko zijn vrouwen naar het Midden-Oosten, om zogenaamd als kapster te werken.
  Haat tussen Alhocceima en Nador is iets waar mensen als jij op hopen, maar wat nooit zal gebeuren.
  Verder vind ik het niet waard om de discussie met je te voeren meid, dus laat ik het hierbij.

 11. @Faisel

  Dank je voor je antwoord!
  Je hebt me grotendeels overtuigd. Moge Allah (swt) ons behoeden voor Bid’ah. Toch zal ik zelf nog de nodige navraag doen (misschien leer ik er nog meer van dan).

  @Hanan

  Jullie hebben niks bekeerd. Allah (swt) zijn woord oftewel de waarheid zorgt voor bekering. Het is die hoogmoed die ervoor zorgt dat jullie uitgekotst worden door andere volkeren.

 12. @ Karim, geen probleem. We zijn allemaal broeders, probeer elkaar gewoon te helpen als het kan. We mogen trots zijn op onze afkomst, op ons gebied en onze gebruiken, maar op de 1e plaats zijn we moslim. Ameen op je du’a. Zelf navraag doen is altijd het beste, aangezien ik geen geleerde ben en het is natuurlijk onze plicht om kennis op te doen. Mocht je bewijs vinden dat het toch toegestaan is, dan ben ik de 1e die dat erkent.

  Voor de rest geen aandacht haar….

  Wa salaam

 13. Ik ben helemaal eens met Faisel.we moeten Niet iedereen over een kam scheren.er zijn goede en slechten amazighen en Arabieren.kijk zoals in Berkane komen heel veel hoeren uit lgarb vooral uit Kenitra.dus Amazighen+Arabieren=Maghrba

 14. Hanan, ben jij zogenaamd Arabisch? Uit welke Arabisch land (Lees: het Midden Oosten) ben je dan van afkomstig? Niet elke berber (lees: Amazigh) zit in de drugs, net als dat niet elke Marokkaanse dame uit het Zuiden een prostituee is. De berberse mensen die in de drugs zitten, zijn vaak afkomstig uit Nador en dan specifiek vaak Ibdarsen (Metalsa). En de zogenaamde Marokkaanse Arabieren (casa en omgeving) zitten op hun beurt weer in de nachtclubs etc.. maar goed om nou een hele discussie weer te voeren… ik zou zeggen: hou je vooroordelen thuis en beoordeel elk mensen op zijn/haar daden en karakter. Daar kom je een heel eind mee. Jammer dat mensen nog steeds zo over Berbers VS Arabieren denken.

 15. Weer een hopeloos discussie tussen Berbers en Arabieren. Wanneer houdt dat toch eens op….we hebben alle de zelfde paspoort en aan beiden zijden is er drugs hoeren nachtclubs criminele en ga zo naar door. Laten we niet zoals de Turken en de Koerden worden betreft de haat en nijd onderling. Samen vertegenwoordigen we Marokko dus houd een een keer op met dat Berber dit en Arabier dat.

 16. Zolang er onrecht bestaat, zal de Amazigh-Arabier discussie bestaan.
  Verder ben ik Amazigh en ik ben er trots op, wie dat niet leuk vindt heeft gewoon pech gehad.
  Laat de Marokkaanse overheid eerst maar eens eerlijk zijn naar de bevolking toe en haar best doen, tot die tijd wil ik niet meer te maken hebben met Marokko dan die vakantie eens per jaar, waar ik mijn familie bezoek.
  De Koerden zijn een volk waar wij een voorbeeld aan mogen nemen, zij laten tenminste niet met zich sollen.

 17. “O mensen! Waarlijk jullie Heer is Eén en jullie vader (Adam) is één. Een Arabier is niet beter dan een niet-Arabier, en een niet-Arabier is niet beter dan een Arabier; een blanke is niet beter dan een zwarte en een zwarte is niet beter dan een blanke – behalve in termen van vroomheid en goede daden”.

  (Uitspraak van de Profeet Mohamed, gemeld door Imaam Ahmad, 22391, al-Silsilat al-Saheeh 2700)

 18. IMAZIGHEN ZIJN MOSLIMS !!! Dus Amazigh nieuwjaar is geen nieuwjaar van kafiers. Dus inchAllah zal Amazigh cultuur nog rijker worden. Als Allah het wil.

 19. @Riffia,

  Blijkbaar heb je de bovenstaande reacties niet goed gelezen, ik adviseer je om ze goed te bestuderen. Maak er alsjeblieft geen kwestie van Amazigh vs Arabieren. Want daar gaat het niet om. Alleen omdat iemand moslim is betekent dat gelijk dat al zijn daden halal en islamitisch zijn? Nee, dat is niet zo.
  Tuurlijk Imazighen zijn moslims, wees daar trots op en laat die nieuwjaar varen. Dit geldt niet alleen voor Imazighen, zolang heel Marokko geen Hijri kalender invoert, zijn zij net zo slecht bezig.

 20. Berber of Arabier jullie hebben dezelfde paspoort en nota bene ook dezelfde geloof,jullie moeten als ik het goed zeg als een Ummah door het leven gaan.
  Als ik het ook goed heb is dat Allah toch niet naar kleur of geur kijkt maar naar je geloofsovertuiging toch,ik kan het ook fout hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.