Onderzoek VUmc en de Hartstichting geeft islamitische gezinnen meer inzicht

Marokkaanse moedersOvergewicht bij kinderen is een toenemend probleem in Nederland en is het grootst onder Turkse, Marokkaanse en Surinaamse kinderen. Het VUmc en de Hartstichting hebben daarom onderzoek gedaan naar de behoefte en kennis bij islamitische moeders over het voedingspatroon en de leefstijl bij hun kinderen.

Uniek aan dit onderzoek is dat de islamitische moeders ook onderzoekers waren bij dit onderzoek.

Uit de resultaten blijkt dat het betrekken van de islamitische moeders bij het uitvoeren van het onderzoek een grote impact heeft gehad. Zo konden de islamitische moeders de voor hun belangrijke onderwerpen onderling bespreken, tips uitwisselen en was er kennistoename onder de deelnemers.

Hoewel de leefstijl van islamitische gezinnen in de meeste opzichten niet anders is dan van autochtone gezinnen, zijn er ook een aantal verschillen naar voren gekomen. Deze verschillen hebben vooral te maken met opvattingen over gastvrijheid, recepten die specifiek zijn voor de cultuur en de verschillende rollen die vader en moeder spelen bij de opvoeding van de kinderen.

In de loop van 2013 ontwikkelt het VUmc een concrete toolkit voor professionals uit de zorg en het onderwijs. Deze toolkit bevat praktische handvaten om islamitische moeders beter te betrekken bij een gezonde leefstijl en gezonde leefstijl projecten. (Bron/ lees verder: Hartstichting)

Download het volledige rapport: Dadels en McDonalds

1 REACTIE

  1. Dat heet meer bewegen en gezonder eten ipv al die fastfood troep die tegenwoordig veel kinderen eten. Je zou verwachten dat mannen en vrouwen v/d 2e of zelfs 3e generatie beter zouden moeten weten. Onze ouders waren eerste generatie, maar deze generatie weet toch wel beter. Ik begrijp het niet hoor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.