Zaka en Zaki willen beeld Belgen over Marokkanen veranderen met ‘Free Hugs’

Zaka & Zaki: Free HugsHet is een winterse Zondag in een Vilvoordse Turkse Snack. Zaka houdt de deur voor me open. Zaki vertelt honderduit over hun uitgebreide plannen en ideeën voor de toekomst. Twee galante jongemannen vol energie, het duo Zaka & Zaki, die hun boodschap verkondigen aan de wereld via Youtube.

Zaki (19) en Zaka (21) leerden elkaar 10 jaar geleden kennen in het park. Anderhalf jaar geleden begonnen ze met het maken van filmpjes. Omdat ze merkten dat ze samen veel mensen aan het lachen brachten, besloten de twee om met de opname van korte filmpjes te starten.

Zaka monteert de filmpjes waarin ze Nederlands, Frans en Berbers door elkaar spreken, maar omdat de meeste fans die zich al achter hen hebben geschaard Nederlandstalig zijn is dat de voertaal.

‘Free Hugs’ in Antwerpen
De slogan van het duo luidt als volgt ‘Just smile peace & love’ en het voornaamste doel is ‘to make people happy’. Een mooi voorbeeld is het filmpje waar ze samen met een pak fans ‘free hugs’ gaan uitdelen in Antwerpen.

Je wordt een racist, je bent dat niet.
Volgens Zaka en Zaki is niemand een racist bij geboorte maar word je het, door omgeving en opvoeding. ‘We willen iedereen blij maken. Maar sommige mensen staan niet open voor ons. We krijgen racistische commentaren onder onze filmpjes naar ons hoofd gesmeten. Het lijkt wel of die mensen iemand van andere origine zien verschijnen, vervolgens het filmpje niet verder bekijken, een oordeel vellen en dat met de wereld willen delen in een vuile reactie onder de video. Ze nemen niet de tijd om onze filmpjes te bekijken, het kan zo’n mensen niks schelen wat je zegt of doet.’

‘We proberen het beeld van Marokkanen over Belgen te veranderen, maar zijn de Belgen klaar om die verandering te aanvaarden? Respect moet langs twee kanten komen. Mensen hebben eerst een goed voorbeeld nodig.’

Voor Zaki is het zien van een glimlach op iemands gezicht genoeg.

Dit artikel verscheen eerder op de website van onze Belgische vrienden kifkif.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.