‘Yemma’, stilleven van een moeder

MOHAMMED BENZAKOURHuis, gezin en Allah, dat is het domein van Mohammed Benzakours moeder. Ze is de echtgenote van een Marokkaanse eerstegeneratiegastarbeider. Ze is analfabeet en heeft nooit Nederlands geleerd. Na een herseninfarct belandt ze in een rolstoel: verlamd en sprakeloos. Ze wordt volledig zorgafhankelijk. Zonder haar zoon, die als tolk en belangenbehartiger optreedt, is ze verloren in een doolhof van ziekenhuizen, therapeuten en zorginstellingen die niet berekend zijn op patiënten als zij.

Benzakour beschrijft hoe hij zijn yemma – Marokkaans voor ‘moeder – langzaam ziet afglijden. Hij haalt herinneringen op aan zijn vroegere moeder, wie zij was, wat hij aan haar te danken heeft. Te midden van een schrijnend gevecht tegen cultureel onbegrip en bureaucratie, die menswaardigheid in de weg staan, doet Benzakour alles om haar leven enigszins te veraangenamen.

Lees meer hierover op DeWereldmorgen.be

Yemma is online verkrijgbaar en bij diverse boekhandels voor € 18,95.

1 REACTIE

  1. Hynzku, je jasné, že ČEZ je specifický, ale to jsou všechny energetické firmy a v konkurenci s nimi si radí velmi dobře ačkoliv je ovládán státem, takže by měl být podle lilbcáenírh teorií jedním z nejhorších.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.