Leger pleegt staatsgreep, Morsi naar geheime plek

Legerleider Abdel-Fattah el-SissiIn Egypte heeft gisteravond de aangekondigde staatsgreep plaatsgevonden. Na massale protesten tegen zijn bewind, heeft de legerleiding woensdag ingegrepen en de democratisch verkozen president Mohamed Morsi verdreven. Volgens het leger heeft de Hoge raad nu de macht.

Legerleider Abdel-Fattah el-Sissi zei woensdag in een televisietoespraak dat de grondwet wordt opgeschort en dat er een interim-regering van technocraten wordt ingesteld. De interim-regering gaat nieuwe verkiezingen voorbereiden.

Morsi wordt vastgehouden op een geheime locatie in Egypte, net als vertrouweling Essam El-Haddad. Verder hebben de veiligheidstroepen twee andere leiders van de Moslim Broederschap gearresteerd. Ook zijn er arrestatiebevelen uitgegeven voor 300 leden van de Broederschap. (Bron/ lees verder: de Volkskrant, Al Jazeera en De Telegraaf)

Morsi wilde helemaal niet aftreden:

Maar het leger dacht er wel anders over …

12 REACTIES

 1. Lang leven de democratie? Onder een dictatuur van tienatallen jaren was er geen staatsgreep of iets in die trent en onder een democratie van een jaar moet dat kunnen, toch?

 2. Tja, mensen willen niet onder een moslimbroederschap leven.

  De naam Arabische lente is ook wel heel erg misleidend.

  Het klinkt als iets positiefs, maar in werkelijkheid is het gewoon een oorlog om de macht te nemen door middel van geweld.

  Er is tot nu geen 1 land die met die Arabische lente te maken heeft gehad waar het beter is geworden.

  Arabische lente is gewoon een ander woord voor agressieve jihad van het zwaard.

 3. @Jaba, volgens mij zijn er verkiezingen gehouden en het volk heeft een keuze gemaakt. De partij van Morsi had toch 51% van de stemmen. Of moet hij 1000% van de stemmen hebben gehaald? Over welk volk heb je het?

 4. Het westen wil gewoon geen islamieten aan de macht.
  in het verleden, hebben ze mubarak, kadafi enz, geholpen om aan de macht te komen.
  democratie? Laat me toch niet lachen!

 5. Said.

  Hij heeft zoals je weet nadat hij president is geworden de grondwet dusdanig aangepast dat hij alle macht naar zich had toe getrokken.

  En daar zijn de mensen boos over.

  Ze hebben niet democraties gestemt om weer onder een dictator te moeten leven die het land naar de klote helpt.

 6. Jaba,

  Hij heeft de grondwet aangepast en heeft een referendum daarover gehouden. Alsnog heeft het volk ja gezegd. Als het volk niet tevreden was met hem, daar hebben ze een stembus voor. Zo gaat het in een democratisch land. Het leger hoort de president te gehoorzamen.
  Bush kwam aan de macht en begon veel oorlogen. Zijn leger heeft hem gehoorzaamd. Daarna kwam Obama. Hij heeft de militairen gevraagd ermee te stoppen en ze hebben hem gehoorzaamd.

  Ik wens het egyptische volk veel sterkte toe. Een feit is dat arabieren en democratie ver van elkaar zijn. Je moet hun geschiedenis kennen en dan pas zul je begrijpen dat er daar nooit veranderingen zullen komen.

 7. Mijn man, die zelf Egyptenaar is, noemt ze inmiddels de Monafiqin Broeders. De meerderheid van de Egyptenaren wil niet dat de MB hun land verandert in een soort Afghanistan of Iran.
  Zelfs mijn schoonmoeder is de straat opgegaan om voor haar land en rechten op te komen.
  Het wordt tijd voor een (jonge) vrouw aan de macht in Egypte!

 8. Ibby.

  Man/vrouw beide is goed. Zolang ze maar aan de macht komen om het volk te helpen in vrijheid en vrede te leven.

  En vrijheid,vrede en respect voor vrouwen zijn nu net hetgene waar de Moslim broederschap slecht in is.

 9. @ Jaba

  Daarom zou het goed zijn als er eens een (eerlijke en verstandige) vrouw aan de macht zou komen.
  Kijk maar eens naar Merkel. Een van de sterkste leiders ter wereld.

 10. Ibby.

  Zoals ik al zij, voor mij is beide ok.

  Maar op dit moment is er een burgeroorlog aan het starten in Egypte, en ik zou graag zien dat iemand dat gaat proberen op te lossen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.