‘Journey to Mecca’ vanaf 2 september in Omniversum

film.meccaVan maandag 2 september 2013 t/m zondag 9 februari 2014 draait Journey to Mecca in het Haagse koepeltheater Omniversum. De grootbeeldfilm van Bruce Neibaur vertelt het buitengewone verhaal van de wereldreiziger Ibn Battuta en de epische tocht die hij in 1325 begon.

Journey to Mecca vertelt het bijzondere verhaal van Ibn Battuta (Chems Eddine Zinouni). In 1325 verlaat de jonge student Tanger voor een epische en levensgevaarlijke tocht. In zijn eentje reist hij van zijn thuis in Marokko naar Mekka, hemelsbreed vijfduizend kilometer oostelijker. Op zoek naar avontuur, kennis en wijsheid. In de Noord-Afrikaanse woestijn stuit hij op ontelbare obstakels. Maar hij ontmoet ook een vreemdeling, de Highwayman (Hassam Ghancy), die zijn betaalde beschermheer wordt en later een goede vriend. Onderweg wordt hij Battuta aangevallen door bandieten en gered door Bedoeïenen, raakt hij uitgedroogd en moet hij een nieuwe route kiezen vanwege een oorlog bij de Rode Zee.

Uiteindelijk sluit Ibn Battuta zich aan bij de legendarische karavaan naar Damascus met duizenden pelgrims op weg naar Mekka. Het is de laatste deel van een tocht van ruim achtduizend kilometer in achttien maanden. Als hij in Mekka aankomt is hij een ander mens. De kijkers van Journey to Mecca delen de ervaring van Ibn Battuta, bijna zevenhonderd jaar geleden, met beelden van de huidige Hadj met miljoenen pelgrims. Op het 840 m² grote scherm van Omniversum – uitgerust met 36 luidsprekers, zeskanaals digitaal geluid en zes subwoofers voor voelbaar lage tonen – een ongelofelijke en ontroerende ervaring.

Ibn Battuta zou nog dertig jaar blijven reizen, ruim veertig landen bezoeken en vijf keer terugkeren naar Mekka. Hij reisde meer dan 112.500 kilometer, drie keer verder dan Marco Polo. Zijn nalatenschap is een van de grootste reisverhalen ooit. Om hem te eren kreeg een krater op de maan zijn naam.

De grootbeeldfilm Journey to Mecca in het Haagse Omniversum sluit aan bij Verlangen naar Mekka – de reis van de pelgrim, een interactieve tentoonstelling in het Leidse Rijksmuseum Volkenkunde over de voorbereiding en beleving van de Hadj door moslims uit vele landen.

3 REACTIES

  1. Karim,ik lees alleen dat hij een student is. of een wereldreiziger .geen Amazigh,Arabier,Maghrabi,moslim.jabli.
    Maar hij stamde wel van de Berberse stam Luwata af. Zijn volledige naam luidde Abdullah Mohammed ibn Abdullah ibn Mohammed ibn Ibrahim al-Lawati ibn Battuta. ik heb geen idee wat Luwata stam is?.nooit van gehoord.wel van Tamsaman,bni Znassen,kebdana,jabla.

  2. naast cristoffel columbus,Marco polo,is onze wereld reiziger Ibn Battuta.maar ik geloof niet dat cristoffel columbus de eerste was op Amerika.er was ooit een bootje van riet gevonden in noord amerika.en dat is afkomstig uit Marokko.dus was een Marokkaan de eerste.die kennis maakte met de indianen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.