Orgaandonatie: halal of haram?

Beeld NTS Campagne Relgieuze Argumenten 2014 600x315_juni2014
Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) start tijdens Ramadan discussie over orgaandonatie en islam.

Voor moslims is Ramadan een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning. Een maand waarin mensen extra verdraagzaam, toeschietelijk en vrijgevig zijn en waarin de eenheid en samenhorigheid van de mensheid centraal staat. Een goed moment om ook stil te staan bij belangrijke levensonderwerpen zoals orgaandonatie. De NTS start daarom tijdens Ramadan op verschillende online platforms een discussie over orgaandonatie en islam.

Halal of haram?
Voor veel moslims in Nederland is het namelijk niet duidelijk of orgaandonatie halal of haram is. Het geloof vormt zelfs een van de belangrijkste redenen voor Turkse en Marokkaanse moslims in Nederland om niet orgaandonor te worden. In een onderzoek van MCA Communicatie uit 2009 geeft 47% van de Marokkaanse Nederlanders en 14% van de Turkse Nederlanders spontaan aan dat zij geen donor willen worden omdat “het niet van hun geloof mag”.

Islamitisch Theoloog Rafik Dahman
Maar is dat ook echt zo? Mag orgaandonatie niet van de islam? Om het antwoord op deze vraag helder te krijgen, wordt de discussie online begeleid door islamitisch theoloog Rafik Dahman. MA Rafik Dahman heeft een Master in Religious Studies en in Middle Eastern Studies. Hij is gespecialiseerd in de interpretatie van onderwerpen die niet in de Koran en Hadith besproken worden, zoals orgaandonatie. Binnen verschillende moslimgemeenschappen in Nederland is hij een veelgevraagd spreker. Hij werd recentelijk door de Moslim Omroep geïnterviewd voor een speciaal item over orgaandonatie.

Discussie tijdens Ramadan
Tijdens de Ramadan plaatst NTS elke week een stelling op de JaofNee Facebook pagina over het thema orgaandonatie en Islam. De NTS wil graag weten wat moslims in Nederland vinden van de betreffende vraagstelling en roept hen op te reageren. MA Rafik Dahman zal twee keer per week persoonlijk reageren op alle reacties en vragen. De eerste vraagstelling, die in de discussie centraal staat, is:

Is heelhuids voor Allah verschijnen op de Dag des Oordeels belangrijker dan naastenliefde?

Wil jij ook op deze stelling reageren? Ga dan naar de discussie op de JaofNee Facebook pagina en doe mee. Op woensdag 2 juli en maandag 7 juli volgt de reactie van Rafik Dahman. Voor meer informatie over orgaandonatie ga je naar www.transplantatiestichting.nl.

theoloog
MA Rafik Dahman, islamitisch theoloog

10 REACTIES

 1. Orgaan donantie haram halal?

  Daar staat niks over beschreven in de Kuran, dus dat mag je lekker zelf weten en is je eigen verantwoordelijkheid.

  Zijn er nou echt geen belangrijkere dingen in de wereld om over na te denken?

 2. Belangrijkere dingen om over na te denken? Van zelf nadenken ga je naar de hel. En in islam moet je dat dus niet willen schijnt het.
  Dus hebben ze een leerjurk aangesteld die uit moet gaan vinden wat Allah aan Mohammed geopenbaard zou hebben als Allah op dat moment had geweten met voor vragen toekomstige moslims zouden komen te zitten.
  En die leerjurk zal het wel weten, want hij is slim, want hij heeft een bril op en alles.

 3. Jaba, zo zit de Islam niet elkaar. De Islam heeft naast de Koran en de ahadith, de metgezellen, de alqiyaas, alijmaa3 en uiteraard kennis van geleerden en daarnaast hebben wij in de Islam aanvullende principes als ijtihaad, al3orf, aliba7a, adarora en daarover gaan de geleerden over en niet individuele personen zoals jij en ik.

 4. Rachid.

  Ik word zo moe van die geleerden.
  De islam kent maar 1 lijdraad en dat is de kuran.
  En wat geleerden er allemaal bij verzinnen zijn alleen maar persoonlijke ideeen van hunzelf.
  Er zijn zoveel geleerden met zoveel verschillende en tegenstrijdige ideeen dat ze compleet ongeloovwaardig zijn.

  Waar ik ook geen reet van snap ik die hadj. wie heeft er ook gezegd dat je met het vliegtuig moest gaan in plaats van lopen?
  De bedoeling is toch dat het een beproeving is. Wat is de waarde van de hadj als je lekker lui jezelf laat vliegen en rijden door taxis en bussen?

 5. Jaba, je kraamt onzin uit. Je begrijpt het niet. Dat kan dat men iets niet begrijpt maar dan zijn er anderen die het je kunnen uileggen maar het probleem is dat jij doet alsof je doof bent.
  In ieder geval, het klopt niet dat er verschillende geleerden zijn met tegenstrijdige ideeen. Naatst de Koran hebben wij de Sunnah, deze twee zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Zonder het ene kan het ander niet functioneren. In de Koran staat bijvoorbeeld niet hoe je moet bidden maar dit is terug te vinden in de sunnah. Profeet vzmh is niet voor niets gezonden. Hadj is een aanbidding net zoals het gebed en het vasten. Hoe kom je erbij dat het een beproeving is>? Dit maak jij ervan omdat je geen verstand van zaken hebt. Nogmaals, dat kan, maar dan dien je te luisteren aan een ander die het wel weet en niet zo koppig te doen als de meeste Azulisten.

 6. Rachid heeft volledig gelijk, het is niet mogelijk dat je islam op verschillende manieren kan interpreteren en dat dit zou leiden tot tegenstrijdige ideeën over dezelfde bronteksten. Er bestaan ook geen verschillende madhahib bijvoorbeeld, er is alleen de ware islam – dat bij toeval precies al die dingen inhoudt waar Rachid in gelooft en uitsluit wat Rachid niet zint – en de rest is allemaal afvalligheid.

 7. Prutsertje, ook jij begrijpt er geen donder van. Bij de 4 Madahib waarop zitten er helemaal geen meningsverschillen omtrent de Islam. Alle vier de imams rahimahomo Allaah was hun uitgangspunt de Koran en de Sunnah volgens het begrip van de selef. De is Islam. Als jij aankomt met Shieten, Sofiya, Ahmadiya en dat soort dwalende groepen, kan ik je zeggen dat deze groepen niets met de Islam of onze profeet vzmh te maken hebben. Tuurlijk begrijp ik dat je hier de Moslims probeert te misleiden. Het gaat je niet lukken, Prutser.

 8. Andere moslims erkennen 8 officiële madhahib. In de boodschao van Amman,de traditionele 4 sunni scholen, en de 4 shi’a. Het is moslims daarin tevens verboden, per legio fatwa’s door verschillende prominente sunni en shi’a religieuze gezagsdragers, om andere moslims te weigeren te erkennen als moslims, zoals jij dus doet. Maar misschien is dat weer wel toegestaan in Rachidiyya islam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.