Ramadan heeft geen negatief effect op gezondheid

Iftar tijdens de RamadanOndanks dat moslims tijdens de ramadan overdag niet eten en drinken, wordt volgens een onderzoek aan de Katholieke Universiteit Leuven hun gezondheid niet negatief beïnvloed. Sterker nog, de onderzoekers aan de grootste universiteit van België vonden zelfs een duidelijk gunstig effect op de concentratie, het kortetermijngeheugen en de oog-handcoördinatie.

Professor Lode Godderis en zijn team onderzochten 20 gezonde deelnemers op drie verschillende tijdstippen: buiten de ramadan, halverwege de ramadan en in de laatste week van de heilige maand. Daarbij werd gevraagd naar de slaap- en eetgewoonten en werd overdag de vermoeidheid en slaperigheid gemeten.

De studie toont aan dat de hoeveelheid slaap niet veranderde in de eerste helft van de ramadan. In de tweede helft sliepen deelnemers gemiddeld wel 32 minuten minder. Desondanks werd het gevoel van vermoeidheid niet beïnvloed door het vasten. Deze toename blijft binnen de fysiologische marge en heeft globaal genomen geen negatieve invloed op aandacht en concentratie.

Voor het kortetermijngeheugen en de oog-handcoördinatie vonden de onderzoekers een klein bijkomend positief effect van de ramadan. Er was ook een duidelijk gunstig effect van de ramadan op het concentratievermogen. (Bron/ lees verder: KULeuven.be)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.