Ook 70.000 nieuwe inwoners krijgen rondom Donorweek de vraag ‘Ben jij al donor?’

Layer-Puzzel-600x450-Engels-AnimatieDeze week ontvangen ruim 70.000 nieuwe inwoners een brief van de minister van Volksgezondheid met de vraag zich te registreren in het Donorregister. Bij de brief zit een folder en een persoonlijk donorformulier. Tegelijkertijd start de Nederlandse Transplantatie Stichting een online campagne op onder meer YouTube en Facebook bestaande uit banners en informatiepagina’s, specifiek gericht op de grootste groepen migranten. De post en campagne sluiten aan op de Donorweek van 12 tot en met 19 oktober, waarin heel Nederland in het teken staat van orgaandonatie.

De meeste mensen die zich in Nederland vestigen weten niet dat ze zich direct in het Donorregister kunnen registreren. In elk land moet de keuze over orgaan- en weefseldonatie apart vastgelegd worden. Iedere nieuw ingezetene ontvangt daarom ruim drie jaar na aankomst een brief en donorformulier. Op www.transplantatiestichting.nl is meer informatie over deze belangrijke keuze beschikbaar in een aantal talen.

‘Iederéén kan een donororgaan nodig hebben’
Op verschillende plekken zullen de vijf grootste migrantengroepen, te weten Duitsers, Polen, Chinezen, Engelstaligen en Turken, de komende weken online de vraag tegenkomen of zij het leven van een ander willen redden. Immers, iedereen kan een donororgaan nodig hebben. Een ander, of wellicht zij zelf ooit. Als je in zo’n geval zelf een orgaan wilt ontvangen, is het dan ook vanzelfsprekend om te willen geven?

De Donorweek
Voor het 5e achtereenvolgende jaar staat Nederland weer een hele week in het teken van orgaandonatie. Van zondag 12 oktober tot en met zondag 19 oktober is het namelijk weer Donorweek. Er staan nu bijna 5,8 miljoen Nederlanders geregistreerd in het Donorregister, 60% van hen zegt Ja tegen donatie. Dat is goed nieuws, maar er zijn meer orgaandonoren nodig. Want slechts 1 op de 10.000 Nederlanders die met Ja in het Donorregister staat, overlijdt onder de juiste omstandigheden om daadwerkelijk donor te kunnen zijn. Daarom zit een team van Bekende Nederlanders vijf dagen lang aan de telefoon om nieuwe donoren te registreren, worden er allerlei acties door het hele land georganiseerd en gaat er een zogenaamd ‘Ja-Team’ door het land om nog meer registraties te realiseren.

De Donorweek is onderdeel van de campagne ‘JaofNee’. Dit is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van VWS, een aantal gezondheidsfondsen en de Nederlandse Transplantatie Stichting. Je inschrijven in het Donorregister kan op www.JaofNee.nl. Het vastleggen van je keuze duurt minder dan twee minuten met DigiD.

3 REACTIES

  1. Onze lichaam hebben we van Allah (SWT) in bruikleen gekregen, we moeten het in dezelfde staat weer terug geven. Donor worden betekent dat ze aan jouw lichaam gaan rommelen, en je niet zoals de Islam voorschrijft zsm na de dood begraven worden. dus donor worden Echt niet!

  2. Het is dan ook een vrij problematische zaak om strikte regels over orgaantransplantatie te vinden in de gezaghebbende bronnen waar de stand van zaken in anatomische en medische kennis voor alle eeuwigheid is bevroren op het niveau van leerstellingen als dat mensen van klei zijn gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.