Pioniers Award voor El Hamdaoui en Temsamani

senHet SMN heeft de Pioniers Awards 2014 toegekend aan Rahma El Hamdaoui en Mohammed Temsamani. Het SMN reikt deze onderscheiding sinds 2010 uit aan personen die zich jarenlange enthousiast hebben ingezet voor de belangen en organisatie van Marokkaanse Nederlanders. Hun pionierswerk was en is een blijvende inspiratie voor anderen.

Het SMN verraste Rahma El Hamdaoui en Mohammed Temsamani met de toekenning van de Pioniers Awards tijdens de SMN Netwerkdag ‘Marokkaanse Nederlanders in beweging’ van zondag 16 november in Utrecht. Onder groot applaus van ruim 140 aanwezigen namen zij enthousiast en ontroerd de onderscheiding in ontvangst.

Rahma El Hamdaoui
Rahma El Hamdaoui (1959) kwam in 1978 naar Nederland. Vanaf het begin zette zij zich als vrijwilligster in voor de ontwikkeling van Marokkaans-Nederlandse vrouwen in Den Haag. Ze ondersteunde vrouwen individueel en werkte jarenlang als vertrouwenspersoon bij een welzijnsinstelling. Ook stond aan de basis van verschillende vrouwengroepen rondom thema’s als vrouwenrechten, opvoeding en huiselijk geweld. In 2007 ontving zij als eerste de Kartini-prijs, de jaarlijks emancipatieprijs van de gemeente Den Haag. Zij is het gezicht van de stichting Moeder en Dochter, door haarzelf in 2008 opgericht. Stichting Moeder en Dochter haalt vrouwen uit hun isolement door hen zelfstandiger te maken. Voor veel vrouwen was en is zij de eerste waar je naartoe gaat met je problemen. Rahma: de ‘moeder van de Schilderswijk’ die voor honderden vrouwen de wereld heeft geopend.

Mohammed Temsamani
Mohammed Temsamani (1946) belandde in 1966 uit een klein Marokkaanse dorpje in Utrecht. Vanuit zijn voorliefde voor politiek, kunst en cultuur richtte hij kort na aankomst in Nederland een toneelgezelschap op, was de eerste redacteur van het Arabischtalige tijdschrift ‘Assada’aka’(vriendschap) werkte bij het radioprogramma ‘De Marokkaanse migrant’. Als maatschappelijk werker zette hij sterk in voor de participatie en emancipatie van minderheden. Vooral in zijn provincie Limburg, waar hij jarenlang betrokken was bij het Provinciaal Platform Minderheden (PPM). Ook was hij als vrijwilliger de drijvende kracht bij de oprichting van talrijke Marokkaanse organisaties, waaronder het Samenwerkingsverband van Marokkanen en Tunesiërs, de voorloper van het SMN, en de Marokkaanse Ouderen Bond in Nederland (MOBiN). Mohammed: onvermoeibaar, koersvast en bruggenbouwer pur sang.

Macht van eigen kracht
Ook dit jaar stond de SMN-Netwerkdag in teken van de eigen kracht van de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. Centraal stond de vraag hoe op basis daarvan beter kan worden samengewerkt aan de aanpak van urgente vraagstukken zoals werkloosheid, armoede, radicalisering en discriminatie. Ook het versterken van de lokale en landelijke organisatiegraad kwam aan de orde. Aan tien thematafels werden talrijke suggesties gedaan en voorbeelden gegeven van de ‘macht van eigen kracht’. Ook het belang van het SMN als landelijke belangenorganisatie richting politiek, bestuur en media werd onderstreept. Er was veel steun voor de koers van het SMN om in 2015 veel aandacht te schenken aan de opbouw van een sociale helpdesk, waarop organisaties en sleutelpersonen een beroep kunnen doen voor informatie, advies en ondersteuning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.