Vandaag Amazigh Nieuwjaar voor Berbers

amazighnieuwjaarVandaag is het voor de Imazighen (Berbers) overal op de wereld nieuwjaarsdag. Nederland telt meer dan 370.000 Marokkaanse Nederlanders. Ongeveer 85% daarvan komt uit de Rif en noemt zichzelf Riffijn of Amazigh (Berber). Het Amazigh Nieuwjaar 2015 komt overeen met het Amazigh-jaar 2965. De Amazigh-jaartelling begon vermoedelijk na de overwinning van de Amazigh-koning Chechong op de Egyptische Farao’s.

Marokkaans-Nederlandse jongeren gaan vaker actief op zoek naar de ontwikkeling van een eigen culturele en historische identiteit. Zij gaan actief op zoek naar hun identiteit en zoeken informatie over de geschiedenis en achtergronden van de taal en cultuur van hun voorouders. Echter, er is een gebrekkige kennis en onvoldoende waardering van de eigen rijke cultuur en geschiedenis en haar vrijzinnige waarden, zowel door de ouders als de kinderen. Weinigen weten bijvoorbeeld dat de meeste bekende (rolmodellen) Marokkaanse Nederlanders een Amazigh-achtergrond hebben. Voorbeelden te over: van Ahmed Aboutaleb, Najib Amhali, Ali B. en schrijvers als Abdelkader Benali, Hafid Bouazza en Said El Haji, tot topvoetballers als Ibrahim Afellay en Khalid Boulahrouz.

Dat het Amazigh-cultuurerfgoed het afgelopen decennium een enorme opleving in Maghrebijnse landen, maar ook dichterbij, in Frankrijk, Spanje, België en Nederland heeft gekend, is evenmin doorgedrongen. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, zelf ook een Amazigh, vatte het in niet te misverstane woorden, tijdens de viering van het Amazigh nieuwjaar in 2014: “Kennis en uitdragen van je culturele identiteit is niet alleen een handeling. Het is een basis die ervoor zorgt dat jongeren trots zijn op wie ze zijn, waar ze vandaan komen en waar ze uiteindelijk heen willen.”

Dit jaar zijn er maar liefst drie evenementen in het kader van het Amazigh nieuwjaar, in Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Hieruit blijkt dat niet alleen de behoefte, maar ook het aanbod steeds groter wordt in Nederland. Zaterdag 10 januari waren de eerste festiviteiten in Utrecht, met o.a. een debat, lezingen, theater en een open podium. De volgende evenementen staan gepland voor:

Zaterdag 17 januari: Den Haag (Philipszaal / Lucent Danstheater)
Zaterdag 17 januari is Den Haag aan de buurt. Daar organiseert de stichting Marokaans Geluid een feestelijke benefietavond met muziek en eten, met optredens van o.a. Bouziane, Tifyur en Bochra Chakir. Op donderdag, vrijdag en zaterdag kan men genieten van een filmavond, een debatavond en een theatervoorstelling.

Zaterdag 31 januari: Rotterdam (Theater Zuidplein)
De viering van het Amazigh Nieuwjaar in Rotterdam (31 januari) staat deze keer in het teken van samenkomen en zal gevierd worden met o.a. Tarwa n Chig Mohand, Imetlaâ, Ba Rachid, Jamani Isri en Fatoum. Onder het motto van Rif-United, zal Yennayer niet alleen een avond zijn met veel live muziek. Het is vooral een avond waarop iedereen bij elkaar komt en samen het nieuwe jaar inluidt. Dit zorgt ervoor dat Yennayer een onvergetelijke avond wordt met verrassende en onverwachte (muzikale) ontmoetingen.

De organisatie ligt in handen van Bades Foundation en Ext-Ra organisatiebureau.

5 REACTIES

 1. Dit is onzin, Berbers hebben geen niewjaar, ben zel een berber overigens, we volgen de christelijke en islamitische jaartelling.

  Nederlandse volk toch ook niet een of andere bizarre oerhollandse jaartelling maar de christelijke……

 2. @zorro
  Door eeuwen van onderdrukking is onze cultuur beschadigd. Als gevolg hiervan grijpen sommige van onze mensen alles aan om de cultuur te doen herleven.

  In mijn optiek is er niks mee om je eigen jaartelling te behouden, al is het alleen maar vanwege de culturele waarde. Om er een heel feest om heen te houden gaat mij een beetje te ver. Als moslims zijnde hebben wij slechts twee feesten.

  Helaas zie ik dat de Marokkaanse overheid veel ruimte biedt aan de Imazighen en andere bevolkingsgroepen als het gaat om zaken die tegen de islam ingaan.

  Juiste kennis over de islam verspreiden, infrastructuur en ziekenhuizen bouwen, werkgelegenheid creëren etc. gebeurt niet.

  Maar wat had je kunnen verwachten van een Arabisch regime geinstalleerd en gesteund door Frankrijk.

  Dharebbi gaj hafdhan waha!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.