SMN start campagne bespreekbaar maken radicalisering in eigen kring

Ik vecht de jihad (ISIS/IS)Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) is voor Marokkaanse ouders in 8 gemeenten gestart met een voorlichtingscampagne tegen jihadistische radicalisering. Deze campagne maakt deel uit van het project ‘Hulplijn tegen radicalisering’.

Het SMN lanceerde in januari 2015 een hulplijn voor ouders die zich zorgen maken over hun radicaliserende kinderen (www.hulplijnradicalisering.nl). Sindsdien hebben veel ouders en familieleden hun weg naar deze hulplijn weten te vinden. Vertrouwenspersonen worden ingezet om hen met raad en daad bij te staan. Inmiddels zijn bij de hulplijn 44 casussen in behandeling.

De telefonische hulplijn is onderdeel van een bredere aanpak om onder Marokkaanse Nederlanders de bewustwording over radicalisering te vergroten en de weerbaarheid ertegen te versterken. Onderdeel van die aanpak is ook een voorlichtingscampagne in gemeenten waar de problematiek van radicalisering zich voordoet. Tijdens voorlichtingsbijeenkomsten geven experts voorlichting aan ouders hoe zij signalen van radicalisering vroegtijdig kunnen herkennen en waar zij terecht kunnen voor hulp en advies.

De eerste bijeenkomst vond plaats in Rotterdam en werd door ongeveer 65 ouders bijgewoond. In de discussie waren sommige ouders open over hun worsteling met het onderwerp, hun rol in de opvoeding, de ervaren kloof met hun kinderen en de invloed van sociale media. De aanwezige ouders gaven aan behoefte te hebben aan meer ondersteuning op het gebied van opvoeding en burgerschap.

In de komende weken volgen andere steden. In totaal worden 16 bijeenkomsten georganiseerd in onder meer Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Gouda, Zoetermeer, Delft en Arnhem. Bij de uitvoering van de voorlichtingscampagne werkt het SMN samen met lokale organisaties.

Het SMN constateert tenslotte dat er steeds meer open over radicalisering wordt gesproken. We juichen deze ontwikkeling toe en zullen daar waar nodig initiatieven binnen de Marokkaanse gemeenschap verder ondersteunen.

6 REACTIES

 1. Er is geen niet-jihadistische radicalisering. Het is per definitie jihadistisch omdat jihad een onlosmakelijk onderdeel is van islam. Je kunt het alleen een plek geven door er een andere betekenis voor te verzinnen dan het eigenlijk heeft. En dat mag niet dus.
  Radicaliseren is strenger worden in het geloof. Dieper gelovig worden en meer volgens de regels van islam leven dus. Het probleem is dat wat verkeerd is wordt als goed gezien en vice versa.
  Het is op zich goed dat men zichzelf en vooral elkaar voorhoudt dat radicaliseren een heilloze weg is, maar het zal niemand tegenhouden die al radicaliseert, die zal daardoor alleen maar meer overtuigd raken en sneller verder radicaliseren. De islamitische theologie is strikt genomen aan hun kant. Het gelijk aan de andere.

 2. @Zorro
  We leven niet in de Middeleeuwen maar nu en dus is jouw vergelijking met de Kruistochten niet relevant. Het geeft wel weer aan dat jouw soort mensen geen zelfreflectie hebben en direct met de vinger naar anderen wijst.
  De jihaddisten vormen het grootste gevaar voor het Westen en daarom moeten ze met wortel en tak worden uitgeroeid. En als jij het zo fijn vindt om tussen die achterlijke monsters te wonen, nou ga gerust je gang niemand zal je tegenhouden. Neem meteen je gehele huishouding mee.

 3. Radicaliserende christenen gaan evenzeer de fout in trouwens. Radicale christenen zijn dieper gelovig en meer christelijk in denken en handelen. En radicaliserende christenen zijn evenmin met rede tot de orde te roepen. Die zijn gewoon te ver heen en worden gewelddadig als ze niet in de hand worden gehouden. Dat het radicale christendom leidt tot theocratisch fascisme, en revisionistisch, anti-wetenschappelijk denken, ook wel bekend als achterlijkheid, kun je zien in met name de VS. Maar dergelijke stromingen zijn er ook in Europa.
  Christendom, islam en Jodendom zijn allemaal uitzaaiingen van dezelfde kanker.

 4. Ach ja hoor, ik zie die van mijlenver al aankomen dus ik zal het nog maar eens expliciet zeggen: met Jodendom bedoel ik het geloof natuurlijk, het Judaïsme. Net als met al die andere geloven, het geloof is wat slecht is en de wereld uit moet, vanzelfsprekend niet de mensen. Maar de kwalijke onzin in hun hoofden.

 5. Paul,

  Bush zei t zelf…..”the crusades….” dus jij hebt geen contrôle over iedereen, er zijn zat mensen die vinden dat ze terug moeten naar de middeleeuwen….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.