‘Akkoord met Marokko over de sociale zekerheid’

Minister Lodewijk AsscherMinister Asscher van Sociale Zaken verwacht binnen enkele weken een akkoord met Marokko over de sociale zekerheid. Nederland zet daarom de procedure stop die een eind zou maken aan het zogenoemde sociale zekerheidsverdrag. Marokko vangt per direct weer illegalen vanuit Nederland op. Dat laten beide landen weten in een gezamenlijke verklaring schrijft de NOS.

Minister Asscher : “Na een lange impasse zit er nu eindelijk schot in de zaak. We kennen een lange vriendschapsband van 400 jaar met Marokko, het heeft mijn voorkeur het verdrag in overleg te wijzigen in plaats op te zeggen.”

Onderwerp van het conflict zijn de uitkeringen die Nederland betaalt aan Marokkaanse burgers die weer in Marokko zijn gaan wonen. Volgens Nederland moeten die uitkeringen met 40 procent omlaag. Marokko vindt dat ze net zo hoog moeten blijven als in Nederland. Asscher dreigde op het laatst het hele verdrag op te zeggen, waardoor het recht op bepaalde uitkeringen in Marokko zou komen te vervallen.

Gezamenlijke verklaring Marokko-Nederland, 6 mei 2015

Tijdens de vele gesprekken die tussen de Marokkaanse en Nederlandse bevoegde autoriteiten hebben plaatsgevonden, hebben beide partijen van gedachten gewisseld over verschillende gebieden van samenwerking en hebben zij het belang onderstreept van het behouden en versterken, in een sfeer van wederzijds respect, van hun betrekkingen, zowel op bilateraal, regionaal als internationaal gebied.

Wat betreft het Verdrag inzake sociale zekerheid, door beide landen in 1972 ondertekend, heeft de Nederlandse partij besloten de in oktober 2014 aangekondigde opzegging van genoemd Verdrag op te schorten teneinde beide partijen in de gelegenheid te stellen serieuze en inhoudelijke onderhandelingen te voeren over de herziening van dit Verdrag met het oog op het binnen enkele weken bereiken van een akkoord waarin rekening wordt gehouden met de belangen van beide landen.

3 REACTIES

  1. Marokko heeft Nederland niet nodig…..en helemaal niet als Nederland wordt geregeerd door kerels die niet roekeloss omgaan met Nederlandse waarden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.