‘Ook moslims zwanger door IVF’

ivf

Jasmina (34) uit Nijmegen is nu 3 jaar getrouwd. Sinds haar huwelijk probeert ze zwanger te raken, maar dat is helaas nog niet gelukt. “Elke maand heb je toch de spanning, ben je wel of niet zwanger. Steeds weer de hoop, en daarna de teleurstelling,” zegt Jasmina. Het geloof is voor moslima Jasmina een belangrijke steun. “Door het geloof vind ik het minder erg dat ik geen kinderen heb. Volgens mij is het voorbestemd. Moslims noemen dat mekten.”

Fertiliteitsarts Tessa Cox van het St. Antonius ziekenhuis ziet regelmatig gelovige mensen in haar spreekkamers in Utrecht en Nieuwegein. “Ik zie een doorsnee van de samenleving. Problemen met zwanger worden komt bij 1 op de 6 stellen voor. Iedereen is hier verdrietig over, gelovig of niet.” Wel merkt de arts op dat gelovige stellen er soms meer in berusten als zwanger worden niet lukt: “Het is van Hogerhand besloten, dus ze geven zichzelf niet de schuld van hun onvruchtbaarheid.”

Volgens Hassan Bouyazdouzen van de Islamitische Universiteit Rotterdam is de Koran duidelijk over onvruchtbaarheid: “Zwangerschap is een gift van Allah, hij beslist wie kinderen krijgt en wie onvruchtbaar is.” Bouyazdouzen benadrukt dat moslims wel hulp moeten zoeken als een zwangerschap uitblijft. “Accepteren en hulp zoeken zijn twee verschillende dingen,” aldus de islamitisch theoloog. Vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF zijn toegestaan, met voorwaarden. Het mag alleen met eicellen en sperma van het stel zelf. Sperma-donatie, eiceldonatie of een draagmoeder is dus niet toegestaan.

Jasmina heeft hulp gezocht, en is op dit moment bezig met haar eerste IUI-poging. Ze spuit hormonen, en als ze een eisprong heeft, wordt het zaad van haar man in het ziekenhuis diep in de baarmoeder ingebracht. Mocht IUI niet werken, dan wil ze graag IVF proberen.

Voor stellen die in het ziekenhuis onder behandeling staan, heeft Tessa Cox een belangrijke tip: “Bespreek alles met je arts, seksuele problemen, druk vanuit de omgeving, hoe ga je om met je werkgever… Het is ontzettend belangrijk om open te zijn om de beste hulp te krijgen, want de arts kan dan met je meedenken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.