Aardbeving met magnitude van 6,1 in Marokko gevoeld

Aardbeving nabij Nador en HoceimaEen aardbeving gisteren in de Middellandse Zee tussen Marokko en Spanje heeft voor de nodige paniek in Marokko gezorgd. Midden in de nacht zouden veel mensen wakker zijn geschrokken en uit voorzorg hun huizen hebben verlaten.

De aarde beefde om 4.22 uur lokale tijd op zo’n 62 kilometer ten noorden van de Marokkaanse stad Al Hoceima en op 164 kilometer ten zuidoosten van Gibraltar. De aardbeving had een magnitude van 6,1 op de schaal van Richter. Dat meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS.

De beving en naschokken werden in de hele regio gevoeld, onder meer in de steden Al Hoceima en Nador. In Al Hoceima zijn meldingen van lichte schade. Uit angst voor meer naschokken, hebben veel mensen de nacht in tenten doorgebracht. (Bron/ lees verder: diverse media)

3 REACTIES

  1. De Afrikaanse continentale plaat beweegt met ca 1 cm per jaar noordwaarts richting de Eurazische continentale plaat en er is bezig een subductiezone te ontstaan helemaal vanaf noordoost Marokko voor de Algerijnse kust tot voorbij Sicilie waarbij in de toekomst waarschijnlijk de Eurazische plaat onder de Afrikaanse plaat zal gaan schuiven. De vorming van zo’n subductiezone is een proces dat zelf miljoenen jaren kan duren. En de situatie wordt dan precies andersom als de situatie ca 30 miljoen jaar geleden was toen de Afrikaanse plaat juist onder de Eurazische plaat schoof, ongeveer 25 miljoen jaar voordat de laatste gemeenschappelijke voorouder van chimpansees en mensen leefde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.