Opnieuw zware aardbevingen in Marokko

AardbevingenOpnieuw zijn zware aardbevingen in het noorden van Marokko gevoeld. In de nacht van zondag op maandag hebben de aardbevingen opnieuw voor schrik en angst gezorgd onder bewoners in onder andere Nador en Al Hoceima.

De laatste weken worden steeds vaker bevingen waargenomen door de Marokkaanse en Spaanse geologische diensten. In de nacht van zondag op maandag werd onder meer Al Hoceima opgeschrikt door een beving van 5,4 op de Schaal van Richter. Minuten later volgde een beving van rond de 4,6. Ook in Nador en Melilla werden de aardbevingen gevoeld.

Bij de nieuwe bevingen lag het epicentrum in de Middellandse Zee. (Bron/ lees verder: diverse Marokkaanse bladen)

1 REACTIE

  1. Aanbouw subductiezone. De Afrikaanse plaat gaat in de (verre) toekomst over de Eurazische plaat schuiven. De Middellandse Zee zal dan langzaam gaan verdwijnen en plaats maken voor een nieuw bergketen. Daar zullen over miljoenen jaren (een flits in geologische tijd) de zeebodem op bergtoppen liggen en dan gaan eroderen. Ongeveer zoals je nu ook zoveel fossielen van op de ondiepe zeebodem levende trilobieten uit het late Cambrium tot het Perm van zo’n 500 tot 250 miljoen jaar geleden in het sedimentair gesteente van het sterk geërodeerde anti-Atlas gebergte vindt. (Na het Perm vind je geen trilobieten meer, die waren samen met 95% van alle in de zee levende dieren uitgestorven in de Perm-Trias massa-extinctie.)

    Dit anti-Atlas gebergte heeft een andere vormingsgeschiedenis dan het later ontstane noordelijker gelegen hoge Atlas (mooie wandelroutes naar de Jebel Toubkal waar je soms gewoon in een t-shirt op de top kan staan) en het voor-Atlas en is bij de vorming van het vroegere supercontinent Pangea ontstaan, toen nog vroegere kleinere supercontinenten Laurazie en Gondwanaland op elkaar “botsten.” Het anti-Atlas gebergte hoort samen met het nu in Amerika gelegen eveneens zeer geërodeerde Appalachen gebergte en ook met gebergte (bijv. de Ben Nevis) dat nu in Schotland ligt en waar je dus ook gelijksoortige trilobieten uit dezelfde tijdvakken kunt vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.