Moslims praten tijdens ramadan over orgaandonatie

onbekendTijdens de Ramadan gaan moslims met elkaar in gesprek over orgaandonatie. Voor moslims is Ramadan een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning. Een moment om ook stil te staan bij belangrijke levensonderwerpen, zoals orgaandonatie. Met een drietal stellingen stimuleert de Nederlandse Transplantatie Stichting moslims na te denken over hun wensen rond orgaandonatie. De gesprekken vinden plaats op Facebook onder begeleiding van islamitisch theologen Rafik Dahman en Sefa Bagci.

Mag het of mag het niet?
Uit een onderzoek van het CBS uit 2015 blijkt dat 0,6% van de Marokkaanse Nederlanders en 1,6% van de Turkse Nederlanders als orgaandonor geregistreerd staat in het Donorregister. Bij de autochtone Nederlanders is dat 27,3%. Er is nog veel onduidelijkheid onder moslims of orgaandonatie wel of niet mag binnen de islam. Die vraag is een belangrijke reden voor Turkse en Marokkaanse moslims in Nederland om nog geen keuze te maken hierover. Er is dus behoefte aan duidelijkheid: mag het of mag het nou niet?

Begeleiding door islamitisch theologen
Om het antwoord op deze vraag helder te krijgen, spreekt de NTS met islamitisch theologen Rafik Dahman en Sefa Bagci. MA Rafik Dahman heeft een master in Religious Studies en in Middle Eastern Studies. MA Sefa Bagci heeft een master in Islamic Studies afgerond en studeerde Rechten en Islamitisch Recht in Caïro. Beiden zijn gespecialiseerd in hedendaagse onderwerpen zoals orgaandonatie. Zowel Dahman en Bagci zijn veelgevraagde sprekers binnen verschillende moslimgemeenschappen.

Gesprek op Facebook
Tijdens de Ramadan plaatst de Nederlandse Transplantatie Stichting elke week een stelling over orgaandonatie en de islam op haar Facebookpagina . De organisatie nodigt moslims in Nederland uit om te reageren op de vraagstelling en met elkaar in gesprek te gaan hierover. Dahman en Bagci reageren dagelijks tussen 20:00 en 21:00 uur persoonlijk op reacties en vragen van de deelnemers. De eerste vraag, die in de discussie centraal staat, is:

Is orgaandonatie een verboden aantasting van het lichaam?

Wil jij ook op deze stelling reageren? Ga dan naar het bericht op de Facebookpagina van de Nederlandse Transplantatie Stichting en praat mee. Voor meer informatie over orgaandonatie en de islam ga je naar www.transplantatiestichting.nl/ramadan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.