Mag je als moslim je organen doneren aan niet-moslims?

magje

Over deze vraag is nog veel onduidelijkheid onder moslims in Nederland. Daarom staat deze vraag de aankomende week centraal in de nieuwe Ramadan campagne van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Via een videobericht op Facebook worden moslims opgeroepen om op de bovenstaande vraag te reageren en met elkaar in gesprek te gaan.

Mag het of mag het niet
Voor moslims is Ramadan een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning. Een moment om ook stil te staan bij belangrijke levensonderwerpen, zoals orgaandonatie. Veel moslims in Nederland overwegen orgaandonor te worden, maar weten niet of het vanuit hun geloof is toegestaan. Met een drietal vraagstellingen stimuleert de Nederlandse Transplantatie Stichting moslims na te denken over hun wensen rond orgaandonatie. De gesprekken vinden plaats op Facebook en worden begeleid door islamitisch theologen MA Rafik Dahman en MA Sefa Bagci.

Levendige discussie
De bovenstaande vraag is derde vraag in een reeks van drie vragen. De eerste twee vragen leverden reeds een zeer levendige en inhoudelijk discussie op, met meer dan 800 reacties. De vragen “Is orgaandonatie een verboden aantasting van het lichaam?” en “Verander je door orgaandonatie de wil van Allah?” stonden toen centraal. Deze vragen zijn ook aan Rafik Dahman en Sefa Bagci voorgelegd. Ben je benieuwd naar hun reactie? Bekijk dan het interview met beide heren op de website van de NTS.

1 REACTIE

  1. Gezien de lucrative handel in organen en de kans dat je “wordt geelimineerd” voor je organen zou ik niet eens aan deze discussie beginnen.

    Stel je voor iemand die op zoek is naar een long je minutenlang aankijkt omdat jij nooit hebt gerookt Enzo. te eng gewoon!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.