Levendige discussie over orgaandonatie tijdens Ramadan

ramadan-orgaandonatie

De afgelopen weken stonden drie vraagstellingen rondom orgaandonatie en de islam centraal in de Ramadan campagne van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). De vraagstellingen zijn gebaseerd op drie belangrijke religieuze argumenten die wereldwijd worden gebruikt in de discussie over orgaandonatie binnen de islam. Via videoberichten op Facebook werden moslims in Nederland opgeroepen om op de drie vragen te reageren en met elkaar in gesprek te gaan. Er kwamen ruim 1.500 reacties op de Facebook campagne van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Wel of niet toegestaan?
Voor moslims is Ramadan een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning. Een moment om ook stil te staan bij belangrijke levensonderwerpen, zoals orgaandonatie. Veel moslims in Nederland overwegen orgaandonor te worden, maar weten niet of het vanuit hun geloof is toegestaan. Met drie prikkelende vragen stimuleert de Nederlandse Transplantatie Stichting moslims na te denken over hun wensen rond orgaandonatie. De gesprekken vonden plaats op Facebook en werden begeleid door islamitisch theologen MA Rafik Dahman en MA Sefa Bagci.

Levendige discussie
De volgende drie vragen stonden centraal: “Is orgaandonatie een verboden aantasting van het lichaam?” en “Verander je door orgaandonatie de wil van Allah?” en “Mag je als moslim je organen doneren aan niet moslims?” Deze vraagstellingen leverden een levendige en inhoudelijk discussie op, met meer dan 1.500 reacties op Facebook. De drie videoberichten werden door ruim 100.000 unieke kijkers bekeken.

Uitgebreide toelichting door Dahman en Bagci
Islamitisch theologen Rafik Dahman en Sefa Bagci gaan in video-interviews uitgebreid in op de vragen. In de video vertellen Dahman en Bagci wat de heersende opvattingen zijn over orgaandonatie onder islamitische geloofsgeleerden. Het video-interview is te bekijken op de website van de NTS. Daar staan ook drie inhoudelijke artikelen over orgaandonatie en de Islam.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.