Marokko 2016: voorbereidingen voor de lange reis

AutoNa zes jaar geen Marokko, heb ik het deze zomer toch weer aangedurfd: op vakantie gaan naar Marokko.

In de afgelopen zes jaar ben ik op vakantie geweest in Cran Canaria, Maleisië, Singapore en een aantal keer in Dubai. Een vakantie in Marokko is echter met geen van deze landen te vergelijken. Het is heel anders. Het is heel speciaal. Het is apart. Het is teruggaan naar je land van afkomst. Zien en ervaren waar je roots liggen!

Een paar weken geleden kriebelde het en liep de spanning op. Ik moest maar eens een begin maken met de voorbereidingen voor een autovakantie van drie weken. Ik zat even met mijn handen in mijn haar en wist even niet waar ik moest beginnen. Maar al snel realiseerde ik me dat ik deze al een paar maanden geleden ben begonnen. Want in maart heb ik een auto gekocht. Een auto die de lange afstand van rond de 5000 kilometer (heen en terug en daar rijden) goed moet aankunnen.

Omdat ik samen op reis ga met mijn vrouw en een kleine baby (3 maanden oud), is verder snel alle aandacht gekomen op de vele dingen die een baby nodig heeft tijdens zo’n vakantie. Te denken valt aan een reiskinderwagen, een reisbedje, vele pakken luiers en doekjes, zomerkleding, zonnebrandcreme etc… Dus gingen onze weekenden in juli op aan inkopen doen in de diverse centra van een aantal steden, waaronder Amsterdam, Almere en Den Haag.

Hierna verplaatste ik mijn aandacht naar de auto. Want zoals ik hierboven al heb geschreven, de auto moet in topstaat zijn om zo’n reis goed aan te kunnen. Want je wilt niet ergens in Barcelona met 40 graden pech zitten terwijl je een drie maanden oude baby meeneemt in de auto, werd mij al een paar keer gewaarschuwd door familie.

De auto is redelijk nieuw. Dus veel hoefde ik er echter niet aan te doen.
* Koelvloeistof
* Bandenprofiel
* Motorolie (moest bijgevuld worden)

Motor

Dat is zo’n beetje alles wat ik zelf kon checken. Dus heb ik de auto maar naar de garage gebracht. Daar werd de auto onder handen genomen en gecheckt of het klaar klaar is voor de reis. Daar werd mij aangeraden om enkel de olie te verversen en om een nieuwe oliefilter te plaatsen. Zo gezegd zo gedaan. De auto was gereed!

Olie vervangen 3

Na het bezoekje aan de garage heb ik zelf een aantal spullen gekocht om de risico’s onderweg te verkleinen. Een van deze items is een speciaal schuim dat je in een lekke band kan spuiten. Omdat mijn auto geen reserveband heeft heb ik dit spul gekocht, voor noodgevallen.
Tyre leaks
Ook heb ik een vloeistof gekocht die je bij de benzine moet doen als je tankt in Marokko, waar je in bepaalde gebieden benzine van minder goede kwaliteit kan tanken. Dit spul zou volgens een vriend de motoverbranding van deze benzine verbeteren en schade aan je motor voorkomen.
Petrol treatment

Een ander belangrijk item is een dakkoffer. Want al snel realiseerden wij ons dat door de vele babyspullen niet alles in de kofferbak kan passen. Dus zo gezegd zo gedaan. Een dakkoffer werd het.
Dakkoffer
Een ander belangrijk onderdeel van de reis is het uitstippelen van de route. Omdat onze eindbestemming Nador is, hebben wij gekozen voor de zuidelijke zeeroute (Amsterdam, Luxemburg, Nancy, Lyon, Barcelona en Almeria). In Almeria pakken wij de boot naar Melilla, om vanaf daar verder met de auto te reizen naar Nador.

En op woensdag 4 augustus was het eindelijk zo ver. Ons avontuur was begonnen.

Deel 2 van de reis volgt snel. Heb je ondertussen suggesties, advies of toevoegingen, laat dan aub een comment achter.

3 REACTIES

  1. Vergeet ook niet t regelen van de reisverzerkering/zorgverzekering zeker als je een kleine hebt!

    t is wel goed om naar andere mensen te luisteren maar over t algemeen dramatiseren mensen vaak de reis onderweg vind je heus wel mensen die bereid zijn je te helpen mocht je pech hebben, goede mensen bestaan nog steeds en zijn in elk land te vinden! (een sleeptouw is een echte aanrader mocht je ver van een tankstation stranden…..)

    neem t ervan en geniet van de reis: dat is het ultieme doel van de vakantie:)

  2. Ik zou nooit met zn kleine kind met de auto gaan. 3 weken vakantie en dan nog met de auto is gekkewerk. Geef mij liever 3weken met de vliegtuig lang leven ryanair. Een auto huren kost je 700euro zonder hoofdpijn. Je hoeft alleen maar te tanken. Geloof me je bent veel goedkoper uit en bespaart je een hoop ellende(boot,tol,tank,eten en drinken.slaap,vermoeidheid,gevaar onderweg enz. Ik ga al 18jaar niet meer met de auto. Heerlijk! Ben nu 3 weken in Marokko, Agadir dan kom je pas tot rust. Hoeveel ben je wel niet kwijt voordat je uberhaupt in de auto richting marokko stapt? Bespaar je zelfde de ellende. Koop een auto en exporteer die naar marokko. Je vakantie is dan jaarlijks perfekt. En met Marokkaanse kenteken rijden is ideaal. Dan voel je je helemaal thuis en ben je net als de inwoners.

  3. Met een kind in de auto is t leuk onderweg!en gegarandeerd heeft je kind ook voldoende slaap meegekregen….

    en als je met zn velen bent is met de auto goedkoper! Zelfs Ryanair is duurder……en de weg naar marokko is HET ultieme genieten onderweg: un café con leche en de vele tankstations waar je kan genieten van een stop….is leuker dan in de rijstaan bij de balie van de Ryanair 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.