EU wil handelsovereenkomst die ook Marokkaanse Sahara omvat

De Europese Commissie wil een agrarische handelsovereenkomst met Marokko aapassen zodat deze ook expliciet de Westelijke Sahara gaat omvatten. Een speciale werkgroep is ingesteld om een juridische basis hiervoor te leggen.

Het betreft een overeenkomst over een brede groep agri- en foodproducten die op losse schroeven kwam te staan nadat het Europees Gerecht de overeenkomst ongeldig verklaarde. Het Gerecht kwam tot dit oordeel nadat de onafhankelijkheidsbeweging Polisaro, gesteund door Algerije, bezwaar maakte tegen deze overeenkomst. Omdat de EU de Marokkaanse Westelijke Sahara niet erkend, heeft het Gerecht geoordeeld dat de overeenkomst niet geldig is.

De EU heeft aangegeven dit overeenkomst nu zo te willen aanpassen dat het wel de Marokkaanse Sahara omvat. De overeenkomst stamt uit 2012 en betekent in de praktijk dat over meer dan de helft van de Marokkaanse landbouwexporten naar de EU geen heffingen betaald hoeft te worden. Het gaat vooral om groente en fruit, maar ook vis. (Bron/ lees verder: Boerderij.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.