Marokkaanse moskeeën hekelen oproep om niet te demonstreren

5

Een video van een vrijdagpreek in de al-Ihsane moskee in Amsterdam Geuzenveld heeft een patstelling in de lokale Marokkaanse gemeenschap teweeggebracht. Met verborgen camera is opgenomen hoe een imam predikt om niet te demonstreren tegen de Marokkaanse overheid in verband met de Rif-protesten.

Maar veel Marokkaanse Amsterdammers komen uit die regio en hebben zich juist solidair verklaard met de roep om emancipatie van de Rif.

In het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co zei Said Bouharrou van de Raad van Marokkaanse moskeeën het onverstandig te vinden dat de imam politieke uitspraken doet. De raad gaat de Al Ihsane een brief schrijven om te benadrukken dat religie en politiek gescheiden moeten blijven. Ook de vereniging van imams krijgt een brief, zei Bouharrou.

Eerder deed schrijver Asis Aynan aangifte tegen het bestuur van al-Ihsane wegens haatzaaien. De 37-jarige Marokkaanse Nederlander is het niet te doen om werkelijke vervolging door het Openbaar Ministerie. ‘Ik wil laten zien dat je in Nederland, in tegenstelling tot in Marokko, kunt opstaan tegen een imam’, zegt hij dinsdag in de Volkskrant.

Om een vuist te maken tegen die intimidatie, én om de activisten in het Rifgebergte in Noord-Marokko een hart onder de riem te steken, wordt zaterdag op de Dam gedemonstreerd. Rif Alert, de organisatie achter het protest, verwacht op basis van eerder georganiseerde manifestaties in Rotterdam en Den Haag, dat enkele duizenden Marokkaanse Nederlanders zich zullen aansluiten.

3 REACTIES

  1. Heel goed Asis, masr niet heus. Wat een lage actie! Het is te zien dat jij het Arabisch niet machtig bent en dat jij hierdoor je eigen versie hebt gemaakt. En waarom heb je stukken eruit gehaald? Je moet het hele preek laten horen en niet de alleen de stukken die jij wil laten horen. Hierdoor haal je het moraal van het verhaal uit zijn context. En aangifte doen tegen de imam en moskee is laag en verraad. Ik heb geen goed woord voor jouw lage actie!

  2. ik vind t laag dat een imam indirect opstaat voor corruptie en de burgers hun rechten ontneemt om op te komen voor hun primaire levensbehoeften: zorg, onderwijs en waardig bestaan!

    Overheid in Marokko negeert de ontwikkeling van de bevolking van haar burgers: de religie is tegen uitbuiting van een mand en ervandoor gaan met het geld en appartementjes kopen in Parijs, Barcelona, costa del Sol terwijl de doorsnee burger die rond de 10 euro per dag verdient door een chirurg wordt gevraagd om 10.000 euro te betalen voor een beenamputatie…Walgelijk !! en de kidneren genoodzaakt zijn plastic zakjes te verkopen in markten terwijl kinderen in zuidkorea tot 1 uur s nachts alleen bezig zijn met huiswerk! Waar is t 30 jaren plan van Marokko zoals je die hebt in Turkije????

    de Overheid geeft t fosfaat gratis weg aan ex kolonisten om hun eigen rekeningen op te poetsen terwijl alleen met t fosfaat Marokko een wereld macht kan zijn!!

    Gebruik van religie is niet nodig, is heel logisch!

  3. Mr. Tetawni ; de enige die hier laag en een vaardader is bent u zelf. U praat een discussie die totaal niet thuishoort in een moskee goed. Dit soort discussies dient men elders te voeren want wat is de volgende stap ? Zal deze moskee binnenkot dienst als bordeel doen ? Ja, als het aan jou ligt wel ja.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here