Koning uit felle kritiek: bij ieder probleem verschuilen politici zich achter paleis

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft zaterdagavond gratie verleend aan zo’n 1.178 gedetineerden. Dat heeft hij gedaan ter gelegenheid van de 18e verjaardag van zijn troonsbestijging. Dat meldt het Marokkaanse ministerie van Justitie in een verklaring.

Onder de vrijgelatenen bevindt zich een aantal leden van de protestbeweging in het Rifgebied. Een hooggeplaatste regeringsbron verklaarde tegenover het Franse persbureau AFP dat het gaat om 40 activisten en dat Nasser Zefzafi, de leider van de protestbeweging, niet bij de vrijgelatenen zit.

Vlak na de gratieverlening sprak de koning zijn troonrede uit. In een toespraak aan zijn “geliefde volk”, zoals hij het bij herhaling noemde, uitte hij felle kritiek op sommige politieke partijen die volgens hem ‘opvallend afwezig zijn’. ,,Zodra er een probleem ontstaat, verschuilen ze zich achter het paleis.” Ambtenaren uit het openbaar bestuur beschuldigde hij van ‘disfunctioneren op het vlak van bestuur, efficiĆ«ntie en de kwaliteit van de dienstverlening aan de burgers’. ,,Zij vervullen op geen enkele manier hun taken, wat de situatie nog zorgelijker maakt. Dit is een onaanvaardbare houding van instanties die als taak hebben om mensen te vertegenwoordigen, te begeleiden en hun belangen te dienen,” zo benadrukte hij. (Bron/ lees verder: het AD)

De volledige troonrede is hier terug te zien:

1 REACTIE

  1. Leuk spelletje natuurlijk, beetje doen alsof hij er niks aan kan doen en een paar actievoerders vrijlaten die sowieso al nooit opgepakt hadden moeten worden, zodat de eisen waarvoor ze actievoeren verschuiven naar de achtergrond. Daar gaat dan een rondje vingerwijzen overheen en vervolgens gebeurt er netto exact niks. Dus dan nog maar weer een rondje van hetzelfde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.