Dries van Agt onthutst over NOS-reportage Gaza

Oud-premier Dries van Agt is onthutst over de berichtgeving van het NOS journaal over de toestand in Gaza en richt zijn beklag in een open brief rechtstreeks tot de redactie. Hieronder de open brief.

Aan de redactie van het NOS Journaal

In het NOS Journaal van dinsdagavond 18 juli hebt u een reportage gepresenteerd over de noodtoestand in Gaza. Die reportage deugde niet. Gesproken werd over de ernstig tekortschietende gezondheidszorg in Gaza. De ziekenhuizen kampen daar met een gebrek aan elektriciteit waardoor medische apparatuur volstrekt onvoldoende functioneert. Bovendien raken noodzakelijke medicijnen op. Dat kost mensenlevens. In de reportage heet het dat de Palestijnse president Abbas hiervan de schuldige is. Die zou bovendien belemmeren dat zwaar zieke patiënten uit Gaza worden opgenomen in Israëlische ziekenhuizen. Dat doet hij om zijn rivaal Hamas te breken, zo werd er gezegd. Zo zie je maar: het lijden in Gaza wordt teweeggebracht door een hoge mede-Palestijn op de Westoever.

Geachte redactie, dit is onthutsende desinformatie en wel door de misleidende onvolledigheid ervan. Nee, ik beweer niet dat Abbas een smetteloos blazoen heeft en ik betwist niet dat ook hem kan worden verweten dat er nog steeds geen sprake is van Palestijnse saamhorigheid. Maar de tragedie die zich ginds voltrekt zou er helemaal niet zijn als het Israëlische leger de in 1967 veroverde Palestijnse gebieden niet bezet had gehouden, nu al een halve eeuw lang, zulks in strijd met resoluties van de Verenigde Naties en met de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof dat die bezetting wederrechtelijk is. Het is absurd om in een nieuwsuitzending over de nood in Palestijns gebied helemaal niet te reppen over die bezetting.

Bovendien is het ongerijmd om ook geen melding te maken van de wurgende blokkade die Israël om Gaza heeft gelegd. Geen product kan dit hermetisch afgesloten gebied worden in- of uitgevoerd dan met goedvinden van Israël. Dat is nu al tien jaar lang zo. Gelukkig is er in de gebarricadeerde landstrook nog steeds een VN-kantoor dat zijn uiterste best doet te voorzien in levensmiddelen en wat er meer nodig is om te overleven. Meer dan zestig procent van de bijna twee miljoen mensen die opgesloten zijn in de grootste openluchtgevangenis die Gaza heet, zijn voor hun basisbehoeften afhankelijk van de VN-hulporganisatie. Die organisatie heeft in juli een rapport gepubliceerd over Gaza. In dat document staan schokkende gegevens over de voortgaande verergering van de nood. Lees dit en besef dat voor dit gekooide volk de dood op de drempel staat.

Geachte redactie, het is uw taak om ook – en bovenal – hierover te berichten.

Bron: Rightsforum.org

3 REACTIES

 1. Helemaal eens met de heer Van Agt, maar verrassend en verbaasd ben ik niet want berichtgeving uit het westen in het algemeen en Nederland in het bijzonder is vaak gekleurd en verre van objectief
  Dit betekent overigens niet dat berichtgeving uit de Arabische media altijd deugt of objectief is.
  Aan het berichten verslag doen van kleeft nl altijd een zeker belang al willen de journalisten met de hoofd redacteuren bovenaan ons willen doen geloven dat het nieuws wat ze brengen objectief is. Verre van dat en bovendien geldt ook hier wie betaalt, bepaalt.
  Wie macht heeft bepaalt en het is algemeen bekend wie de belangrijkste media in de wereld beheert en beheerst.

 2. Je kunt sowieso niks niet-triviaals zeggen over Israel of Palestina waar iedereen het over eens is. Er zijn mensen die er een volledige dagtaak aan hebben om zich druk te maken over Israel. Van Agt is er sinds enige tijd een van. Dat zijn niet per se de mensen die de meest objectieve kijk op de zaken hebben. Dat zou ook wèl kunnen, maar het insturen van brieven waarin ze journalisten willen voorschrijven op welke wijze de berichtgeving dient plaats te vinden doet je wel sterken in het vermoeden van niet.

 3. Ik vindt dat de Arabische en de moslims en de palastijen de grootseste schuldigen zijn , omdat ze erg hypocriet zijn en altijd achter hun geloof schuilen .
  Israël is natuurlijk ook mede schuldig maar de opllossing van dit probleem ligt bij die hypocriete Arabieren en moslims.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.