Inspirerend verhaal Hajir Hajji: van vakken vullen tot directeur bij Action

Hajir Hajji (37) begon op haar zeventiende als vakkenvuller bij Action. Twintig jaar later is ze directeur van de prijsvechter uit het Noord-Hollandse Zwaagdijk-Oost.

De Amsterdamse met Marokkaanse roots vertelt in een inspirerend NRC-interview dat ze twintig jaar na het vullen van de vakken met chocoladerepen, autogeurtjes en handdoeken zelf aan het roer staat bij de Action als de operationele eindbaas van alle 734 Action-winkels wereldwijd, waar ruim 29.000 mensen werken.

Het begon allemaal toen ze op 17-jarige leeftijd opzoek was naar een bijbaantje. ‘Ik zocht een bijbaantje en dacht: het bedrijf dat als eerste reageert, daar ga ik werken. Dat was Action. De eigenaar belde: ik mocht nog dezelfde dag op sollicitatiegesprek komen. De winkel, aan het Waterlandplein in Amsterdam, was nog niet open. Al staande werden mij wat vragen gesteld. Of ik een beetje kon rekenen en of ik over gezond verstand beschikte? De eigenaren waren de winkel aan het klaarmaken…

Lees haar inspirerende verhaal op de A1News.nl.

11 REACTIES

 1. Zie je wel dat van discriminatie in Nederland geen sprake. Het ligt gewoon tussen de oren van veel Marokkanen. Zou zoiets ook mogelijk in Marokko waar een Nederlander directeur wordt van een groot bedrijf ? Men loopt zeer 200 jaar achter in Marokko.

 2. Chamsedine. Ondankbare zoon van Abu Lahab! Hoezo een zwaluw ? De burgemeester van Rotterdam heet Aboutaleb en de voorzitter van de Tweede Kamer heet Arib. De Marokkanen hebben een eigen politieke partij NIDA die ALLEEN voor hun eigen achterban opkomen. wat wil je nou. Hoeveel Nederlanders in Marokko hebben een leidinggevende functie ?

 3. Chamsedine.

  Jij kunt ook gewoon succesvol worden in Nederland als je wilt.
  Maak een goed plan,Gooi al je excuses weg,schrap het woord discriminatie uit je vocabulair,doe er alles aan om het plan te laten slagen zonder op te geven als het tegen zit en analyzeer elke tegenslag zodat je niet steeds dezelfde fouten maakt.

 4. De burgemeester van Rotterdam heet wel Aboutaleb maar had net zo goed Kees kunnen heten. De burgemeester van Rotterdam veroordeelt alles waar de Islamitische gemeenschap van beticht wordt, maar indien diezelfde Islamitische gemeenschap een steun kan gebruiken geeft dhr. Aboulateb geen reactie. Hetzelfde geldt voor de voorzitter van de Tweede Kamer. Zoek maar eens naar uitspraken van zowel Aboutaleb en Aarib waarin zij zich maar één keer hard maken voor de allochtone gemeenschap.

  De politieke partij NIDA is opgezet door kinderen van immigranten en heeft de stemmen van de immigranten en diens kinderen voor zich weten te winnen. Dus dit gaat al niet op als argument.

  Bovendien heb je vrijwel GEEN Nederlanders in Marokko wonen en indien zij daar al wonen, werken zij niet in loondienst maar zijn het ondernemers.

 5. Jaba,

  Wie beweert dat ik niet succesvol ben? En wie heeft jou ooit wijsgemaakt dat ik überhaupt in Nederland woon? Feit is wel toen ik afgestudeerd was ik nergens de kans heb gekregen om mij te kunnen bewijzen bij een doorsnee werkgever. Echter kwamen studiegenoten met mindere resultaten en die langer over hun studie hebben gedaan maar wel over een autochtone voor- en achternaam beschikken wel snel aan de bak. Dus hou die onzin voor over geen discriminatie. Het is gewoon een fenomeen waar je dagelijks mee geconfronteerd wordt.

 6. Misschien hebben veel werkgevers geen belang bij verongelijkte jankerds, maar willen ze mensen die zich zelfverzekerd op hun kwaliteiten voorstaan in plaats van jeremiëren dat ze zielig zijn door hun afkomst. Kan maar zo. Ik zou het ook niet lang volhouden denk ik.

 7. Chamsedine.

  Zoals je zelf al aangeeft. De Nederlanders in Marokko zijn over het algemeen ondernemers.
  Die wachten niet totdat ze kansen krijgen, die creëren zelf kansen in plaats van klagen dat niemand ze een kans geeft.
  Dat je afgestudeerd bent houdt niet in dat je zomaar een baan krijgt, het houdt alleen in dat je een beetje kunt leren en de discipline hebt kunnen opbrengen om te studeren.
  Daarna begint het echte gevecht pas en moet je het zelf doen zonder hulp om succes te hebben.
  Je slachtoffer rol neemt aan dat je medestudente door hun naam wel aangenomen werden, maar misschien hadden ze belangrijkere eigenschappen,waren ze sociaal sterker,spaken ze beschaafder Nederlands of konden zichzelf beter presenteren/verkopen.
  In de randstad hoef je bijvoorbeeld ook niet aan te komen op een sollicitatie met een Gronings of Limburgs accent.

 8. Chamsedine, uit jouw teksten leid ik af dat je behoorlijk gefrustreerd en arrogant overkomt. Misschien is dat de oorzaak dat je na het afstuderen niet aan de bak kwam, net als zoveel duizenden anderen. En ja, ik geloof jou niet als jij beweert dat je niet woonachtig in Nederland bent. Ik geloof namelijk niet dat jij in achterlijk Marokko woont. Geef nou toe Chamsedine jij als Marokkaan krijgt het nergens beter dan hier. Mag jij in Oudja zonder groene kaart de straat op ? Wees eens eerlijk naar jezelf toe en stop met het wolvengehuil.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.