‘Wat ik denk en wie ik ben, wordt niet alleen maar gekenmerkt door dit lapje stof’

13

Midden oktober werd via de media bekend dat een nieuw lid van de Rotterdamse politie zich niet zomaar uit het veld laat slaan en naar de Rechten van de Mens in Utrecht stapt omdat ze wordt verboden om een hoofddoek te dragen tijdens haar politiewerk.

Vandaag is duidelijk geworden wie deze vrouw is. Het gaat om Sarah Izat, die in een uitgebreid interview in het NRC haar verhaal doet. Zij is bezig aan een master European Union and International Law and Philosophy en werkt sinds 2013 “met hart en ziel” bij het Rotterdamse korps om aangiften op te nemen, maar ze wordt binnenkort tot bijzondere opsporingsambtenaar gepromoveerd.

Enkele maanden na haar vaste aanstelling bij de Rotterdamse politie bood haar werkgever aan om een opleiding te volgen voor de functie boa (buitengewoon opsporingsambtenaar). Dat wilde ze, maar ze wist ook dat een hoofddoek volgens een gedragscode niet toegestaan is in combinatie met werkzaamheden waar een uniform voor vereist is. Izat vroeg om duidelijkheid, maar kreeg die niet. Tot ze op de eerste praktijkdag op eigen initiatief in uniform en hoofddoek verscheen. Maar eenmaal in de praktijkruimte werd ze weggestuurd door haar opleiders. Izat: ‘Ik haat het om te huilen, maar toen kon ik mijn tranen niet in bedwang houden. Ik voelde me zó afgewezen.’ (Lees verder op de website van het NRC)

3 REACTIES

  1. We hebben hier in Nederland niet voor niets scheiding tussen staat en kerk (of moskee, synagoge, tempel, of wat dan ook).
    Dat gaat niet samen met het dragen van een kruisje, hoofddoek, keppel, tulband, etcetera.
    Politie in uniform hoort neutraliteit uit te stralen, geen godsdienst.

  2. Als je niet gekenmerkt wilt worden door een stoflap om je hoofd, dan heb je dus geen stoflap om je hoofd. Als er een of andere sekte gebiedt om alle vrouwelijke volgelingen een wasknijper op hun neus te dragen als teken van bescheidenheid in een wereld vol met opdringerige mannelijke feromonen, en alleen thuis hun wasknijper mogen afzetten, dan ben je dus gekenmerkt door je wasknijper. Het is namelijk een teken dat je niet goed snik bent. Zo is het dragen van een hoofddoek ook een teken dat je gewoon niet goed snik bent en dus gekenmerkt als zodanig. Als je dit ook nog uit vrije wil zou doen, telt het mafketel argument extra zwaar.

  3. Het is niet zomaar een onschuldige lapjes stof . Als je die theedoeken hele op jou hoofd draagt dan geef jij aan dat je met die terroristen zoals ISIS mee eens bent. Het is het zelfde als het dragen van een ss teken op jou kleding . Dat is de teken van nazis . En trouwens je boord gaat ook stinken als je jde hele dag die theedoek draagt en het zit er niet uit . Want het is ook het zelfde als iedereen het zelfde jurk draagt . Dan sta je toch ook voor schut.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.