VN stemt krachtig nee tegen beslissing Trump over Al-Quds

Met een stevige meerderheid is de erkenning door de Amerikaanse president Trump van Al-Quds als hoofdstad van Israel donderdag door de Algemene Vergadering van de VN als ongeldig verklaard. De VN wil dan ook dat Trump het besluit terugdraait.

128 landen stemden voor, 35 onthielden zich van stemming en negen landen stemden tegen: de VS, Israel, en een aantal eilandstaten zoals Honduras, Guatemala, Togo, Micronesië, de Marshall Eilanden, Nauru en Palau.

De meerderheid was wel wat kleiner dan van te voren verwacht. Gedacht werd dat ongeveer 150 landen vóór zouden stemmen, maar een aantal landen onthielden zich van een stem. Beiden de VS en Israel uitten harde dreigementen toe om landen die voor de resolutie stemmen (financieel) aan te pakken. Nikki Haley, ambassadeur van de VS, zei woensdag dat ze de namen van die landen zou noteren. Mogelijk dat een aantal landen zich als gevolg hiervan van stemming onthield.

Een woordvoerder van de Palestijnse leider Abbas verklaarde dat de stemming opnieuw aangeeft dat ”de Palestijnse zaak de steun van de internationale gemeenschap heeft en dat geen beslissing van welke zijde dan ook de situatie kan veranderen dat Al-Quds onder het internationaal recht bezet gebied is”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.