Marokkaan in Marokko vrijgesproken na 14 jaar Guantanamo

20

Younes Chekkouri bracht 14 jaar door in Guantanamo. Deze week is de 49-jarige Marokkaan in hoger beroep definitief onschuldig bevonden en vrijgesproken door een Marokkaanse rechtbank.

Na 14 jaar Guantanamo werd hij in september 2016 uitgeleverd aan Marokko. In eigen land was Younes Chekkouri in mei 2017 tot vijf jaar cel veroordeeld wegens “aantasting van de staatsveiligheid”. Hij tekende echter beroep aan, met het gunstige gevolg dat een “einde aan zijn nachtmerrie” kwam, aldus de advocaat van Chekkouri.

Chekkouri werd in december 2001 in Afghanistan gearresteerd door de Amerikaanse bezettingsmacht wegens veronderstelde banden met al-Qaida. Hijzelf zei in Afghanistan te zijn om humanitaire redenen, maar die uitleg viel in dovemansoren. In Guantanamo werd Chekkouri naar eigen zeggen dagelijks ondervraagd en zowel fysiek als psychisch gemarteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.