Badr Hari in oud filmpje: ‘ik kies voor de financiën’

Oude video Badr Hari opgedoken over identiteit

Al in 2005 koos Badr Hari voor ‘de kleur van het geld’, zo blijkt uit deze oude en bijzondere video die zojuist is opgedoken. Badr wordt hierin geïnterviewd door Olivier Locadia, beter bekend onder zijn artiestennaam Willie Wartaal, die op het moment van opname, net als Badr, nog aan het begin van zijn carrière stond. Als lid van de formatie ‘De Jeugd van Tegenwoordig’ had Willie zojuist een eerste hit gescoord met ‘Watskebeurt?!’

Wat de opname vooral grappig maakt, is dat Badr zich nog eerst even moet voorstellen, vanwege de aanname dat de meeste kijkers hem nog niet kennen. Maar bescheiden is Badr allerminst, want “Badr is de Baas”.

Het interview vond plaats in het kader van een serie activiteiten en events waarin met jongeren werd gediscussieerd over thema’s als identiteit en loyaliteit, en hoe het voelt om de Nederlandse (of een andere) vlag te vertegenwoordigen in het leger, sport of op andere terreinen. Anno 2018 is dit een actueel thema, onder meer gezien het ‘Nederlandse’ karakter van het huidige Marokkaanse nationale voetbalelftal.

Op de vraag of hij eerder voor het Marokkaanse of het Nederlandse nationale team zou kiezen, gaf Badr spontaan een duidelijk antwoord: “ik kies voor de financiën” . Die ambitie heeft hij, zoals we allemaal inmiddels weten, hélemaal waargemaakt.

Maar ook maatschappelijk is deze ‘quote’ interessant en vandaag nog relevant. De laatste twee jaar wordt de ‘loyaliteitsvraag’ immers geregeld opgeworpen, onder meer door premier Mark Rutte en politici als CDA-leider Sybrand Buma. Veel Nederlanders met een Marokkaanse, Turkse of andere achtergrond zullen die vraag waarschijnlijk beantwoorden op een wijze die enigszins vergelijkbaar is met het antwoord dat Badr hier geeft.

Een gevoel van loyaliteit aan de één betekent immers geen disloyaliteit aan de ander, zoals vaak wordt gesuggereerd. In het dagelijks leven zijn mensen vooral bezig met de eigen maatschappelijke carrière, en daarbij stellen mensen zich vooral de vraag waar ze zélf, en hun eigen familie, beter van worden.

Die ambitie om de ‘struggle for life’ te overwinnen door middel van een succesvolle maatschappelijke carrière, is voor veel mensen belangrijker dan het expliciet uitspreken van loyaliteit naar welk land dan ook.

Bekijk het filmpje hier:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.