Wilders: mensen met dubbele nationaliteit uitsluiten van politiek

Anti-Islam politicus Geert Wilders werkt aan een wetsvoorstel waarin mensen met een dubbele nationaliteit niet meer mogen stemmen of gekozen mogen worden. Dat heeft de PVV-leider gezegd in een gesprek met De Telegraaf. “Nederland is ons land. Het moet door Nederlanders worden bestuurd, die door Nederlanders gekozen worden. Door Nederlanders die niet eens de schijn van dubbele loyaliteit hebben”, zegt hij in een interview met De Telegraaf.

Hij noemt de opkomst van de partijen Denk en Nida, maar eveneens D66’ers met een Turkse achtergrond die van onverkiesbare plaatsen bij de lokale verkiezingen ineens met voorkeursstemmen gekozen werden.

Wilders werkt aan een wetsvoorstel en wil ook de grondwet veranderen naar het voorbeeld van Australië. Daarin staat dat mensen met een dubbele nationaliteit geen functie in het parlement mogen vervullen. Dat leidde in het najaar tot het vertrek van de vicepremier, omdat die behalve de Australische ook de Nieuw-Zeelandse nationaliteit bleek te hebben.

In Nederland zijn volgens de laatste telling in 2014 circa 1,3 miljoen mensen met een dubbele nationaliteit. Het aantal daarvan met een Nederlandse en Marokkaanse nationaliteit is circa 300.000. Het aantal met een Turkse nationaliteit is ook 300.000. De rest (675.000) zijn overige nationaliteiten.

3 REACTIES

  1. Ik kan er wel in meekomen. Met een dubbel paspoort halve rechten. En met een half recht heb je over mensen met een vol recht niets te vertellen. Wil je vol recht? Prima een paspoort inleveren. Gewoon een kwestie van prioriteiten stellen.

  2. Maar Richard, waarom zou iemand met een dubbel paspoort minder goed kunnen functioneren? En heeft Koningin maxima die twee paspoorten heeft, ook halve rechten?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.