Begin proces tegen Nasser Zefzafi, leider protestbeweging Rif

180

Begin proces tegen Nasser Zefzafi, leider protestbeweging Rif

Vandaag begint het langverwachte proces tegen Nasser Zefzafi, de leider van de Hirak in Noord-Marokko. Hij leidt de protestbeweging in de Rif naar aanleiding van de dood van visverkoper Mohsin Fikri op 28 oktober 2016. Na zijn arrestatie eind mei 2017 zit Nasser Zefzafi in een isoleercel vast in de Okacha-gevangenis in Casablanca. Tegen hem zijn zware aanklachten ten laste gelegd. Hij wordt onder andere beschuldigd van ondermijning van de nationale eenheid en binnenlandse veiligheid, openlijke opruiing tegen de territoriale integriteit van Marokko.

Ook tegen andere gevangenen die in de voorbije maanden voor de rechter moesten verschijnen zijn de beschuldigingen hallucinerend. En dat terwijl de protestbeweging, met haar vreedzame betogingen, vooral aandacht vraagt voor de sociaal-economische achterstelling van de Rif.

Mensenrechtenorganisaties maakten meermalen melding van grove schendingen van mensenrechten nadat de Marokkaanse autoriteiten de Hirak-demonstranten met veel repressie tegemoet traden. Rif Alert roept de internationale gemeenschap op -de Europese Commissie en de Nederlandse regering voorop- scherp toe te zien dat de processen tegen de gedetineerden eerlijk en conform internationale maatstaven verlopen.

Tot slot juicht Rif Alert het initiatief van Europarlementariër Kati Piri en Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen toe voor hun bezoek aan Marokko. De PvdA politici zijn vanaf vandaag daar voor vier dagen. Zij zullen onder andere spreken met de families van de politieke gevangenen en hun advocaten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.