Massaal Palestijns protest tegen bezetting Palestina: ’25 doden en 900 gewonden’

Tientallen duizenden Palestijnen hebben maandag gedemonstreerd bij de grens tussen de Gazastrook en Israël, zoals zij de afgelopen weken elke vrijdag deden, om te protesteren tegen de Israëlische bezetting van Palestina. Het protest moet morgen zijn climax vinden, tijdens de al-Nakba (‘de catastrofe’), waarop de Palestijnen 15 mei herdenken toen 70 jaar geleden Palestijnen werden verdreven van hun huizen door de Israëlische bezetter.

Palestijnse bronnen in de Gazastrook melden dat er 25 doden zijn gevallen en meer dan 900 mensen gewond zijn geraakt. Velen hebben schotwonden, ook hebben betogers last van traangas dat Israël inzet.

Naar schatting protesteren er zo’n 35.000 Palestijnen in de buurt van de grenshekken. Ook op de Westoever, in Ramallah en bij een controlepost richting Jeruzalem, zijn confrontaties tussen betogers en de Israëlische bezettingsmacht.

Er zouden onder meer een veertienjarige jongen en een man in een rolstoel zijn gedood. „Er kunnen vandaag veel martelaren bijkomen. Heel veel. Maar de wereld zal onze boodschap horen. De bezetting moet eindigen”, zei een van de actievoerders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.