EU wil migratie-centra in Noord-Afrika, maar wat wil Noord-Afrika?

272

Na moeizame en emotionele onderhandelingen tot in de late uurtjes, zijn deze week 28 EU-leiders tot een akkoord gekomen betreft het migratiebeleid in Europa. Zo is overeengekomen dat gesloten opvangcentra op korte termijn moeten worden gebouwd in Zuid-Europa waar nieuwe bootvluchtelingen kunnen worden opgevangen. Op de langere termijn hopen de leiders ook buiten de EU ‘gecontroleerde’ centra te kunnen opzetten in Noord-Afrika waar onderschepte bootvluchtelingen naartoe kunnen worden gebracht.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe kijken de Noord-Afrikaanse landen tegen deze plannen?

Als eerste heb je Tunesië dat eigenlijk al genoeg problemen heeft. Een belangrijke issue is de grote werkloosheid onder met name de jongeren, die zelf graag op een bootje stappen naar Europa. In Tunesië is de werkloosheid hoog, en als er veel migranten uit de rest van Afrika naar Tunesië komen om de oversteek te wagen, maar uiteindelijk er niet in slagen, wat moeten ze dan in Tunesië? Werk zoeken?

Marokko zit ook niet te wachten op een gigantisch asielcentrum op het eigen grondgebied. “Marokko wijst deze methode af”, zei de minister van Buitenlandse Zaken volgens de NOS. De minister noemt het een “contraproductief mechanisme”. Marokko zou daarentegen wel openstaan voor andere samenwerkingen.

De EU heeft ook met Libie een samenwerking dat in ruil voor zo’n 200 miljoen euro de Libische kustwacht inzet om schepen op de Middellandse Zee te onderscheppen en terug naar land te brengen. Met het andere Noord-Afrikaanse land, Algerije, heeft de EU geen samenwerkingen. Maar grote kans dat die er ook niet gaan komen. Het land heeft onlangs nog 13.000 migranten had uitgezet in de Sahara. Dat de EU een akkoord sluit met een land dat zo de mensenrechten schendt, is niet makkelijk.

Dus wat nu? Hoe lost Europa het migratieprobleem op?

1 REACTIE

  1. Eigenlijk is het het probleem van de Afrikanen. Aan hun de eer om het probleem op te lossen. Ga ons er nu niet mee opzadelen ok?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.