Onderzoekers pleiten voor meer etnische registratie in strafketen

101

Het zou beter zijn als politie en justitie wel de etniciteit registreren van elke arrestant, verdachte en veroordeelde. Dat zegt onderzoeker jeugdpsychiatrie Albert Boon van de Universiteit Leiden. Volgens hem is het de enige manier om „gericht beleid te maken en te evalueren.”

Boon en zijn collega onderzoekers doen de oproep volgens de Volkskrant in een nieuw onderzoek naar het aandeel van jongeren met een migratieachtergrond in de strafketen dat verschijnt in het wetenschappelijke vakblad Tijdschrift voor Criminologie.

Uit het onderzoek blijkt dat jongens van Marokkaanse en Antilliaanse herkomst veel vaker met politie en justitie in aanraking komen dan autochtone leeftijdsgenoten. De kans om in de cel te belanden is bij de eerste groep maar liefst tien keer zo groot. De onderzoekers willen dit fenomeen beter begrijpen en stellen daarom voor om bij iedere stap in de strafketen de etniciteit van verdachten te registreren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.