Steeds minder vraag naar “het Hollywood van Marokko”

Grote Amerikaanse films en series als Games of Thrones, Babel, Asterix & Obelix en James Bond zijn er opgenomen. Het Marokkaanse Ouarzazate, het Hollywood van Marokko, heeft in het verleden vaak gefungeerd als decor voor vele Amerikaanse producties. Maar de laatste jaren worden de studio’s steeds minder vaak gebruikt.

Bewoners die afhankelijk zijn van de filmindustrie zitten met hun handen in het haar. “Eerst werden er vier tot vijf films per maand hier gedraaid. Maar nu is er bijna geen werk meer. Misschien draaien ze nog één film per half jaar, maar het is nooit zeker of het doorgaat,” aldus een van de bewoonsters die vaak in films heeft gefigureerd.

Volgens Amine Tazi, de directeur van de Tazi studio’s, ging het na een goed jaar in 2014 bergafwaarts. “Het landschap leent zich voor religieuze en oorlogsfilms in Afghanistan, Irak en andere landen in het Midden-Oosten. Dit soort onderwerpen worden nu minder gedraaid, daarom gaat het nu iets minder”, verklaart hij tegenover de NOS.

De Marokkaanse overheid probeert het tij te keren door kortingen te geven. Buitenlandse producties kunnen na afloop van de opnames in Marokko 20 procent van hun kosten terugkrijgen. En dit lijkt enigzins te werken “Sinds die regeling gaat het al beter”, zegt Tazi. “We krijgen ook meer interesse uit Aziatische en andere Europese landen nu.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.