België beboet na weigeren moslima in rechtbank

België heeft verkeerd gehandeld door een moslima de toegang te weigeren tot een rechtszaak. Daarom moet de staat 1000 euro schadevergoeding betalen aan de vrouw, die een hoofddoek (hijab) draagt. Het Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat daarmee de vrijheid van godsdienst is geschonden.

Hagar Lachiri wilde in 2007 een zitting bijwonen om schadevergoeding te eisen in een strafzaak rond de dood van haar broer. De rechtbankvoorzitter weigerde haar de toegang. Hij wilde haar enkel naar binnen laten als zij haar hoofddoek zou uitdoen. Dat weigerde ze. Haar bezwaren daartegen werden ook in latere procedures afgewezen.

De inbreuk op Lachiri’s recht om haar geloof te belijden is niet gerechtvaardigd in een democratische samenleving, luidt het vonnis nu. Een rechtszaal is een publieke plek waar religies neutraal moeten worden bejegend, aldus de rechters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.