Kritische journalist verdwijnt na bezoek aan Saoedisch consulaat

De Turkse autoriteiten hebben vandaag aangekondigd bewijs te presenteren, inclusief videobeelden van de veiligheidscamera’s bij het Saoedische consulaat in Istanboel, waaruit blijkt dat de kritische Soedische journalist Jamal Khashoggi (59) is gedood in het Saoedische consulaat.

Zijn lichaam zou daarna, mogelijk in een zwarte auto, uit de diplomatieke post zijn gesmokkeld en op een nog onbekende plaats zijn achtergelaten. Op dezelfde dag dat hij het consulaat binnen ging, kwamen 15 Saoediërs in Istanboel aan en gingen ze meeteen door naar het consulaat. Kort daarna hebben ze Istanboel weer verlaten. Ze reisden met twee vliegtuigen naar Turkije.

Khashoggi is een prominente journalist met 1,68 miljoen volgers op Twitter, die vooral kritisch was over het beleid van kroonprins Mohammed bin Salman. Nadat de politie diverse van zijn vrienden had gearresteerd, zijn column was geannuleerd door de krant al-Hayat, en was gewaarschuwd om te stoppen met tweeten, verliet Khashoggi Saoedi-Arabië. Hij koos ervoor om in de Verenigde Staten in ballingschap te leven. Daar schreef hij opiniestukken voor de Washington Post.

Nadat hij reisde naar Turkije, ging hij naar het Saoedische consulaat in Istanbul om documenten op te halen voor het aanstaande huwelijk met zijn Turkse verloofde, Hatice Cengiz. Die stond buiten op hem te wachten. Ze zag hem nooit meer terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.